Посланикът на САЩ: България трябва да купи съвместими с НАТО изтребители

Посланикът на САЩ: България трябва да купи съвместими с НАТО изтребители

Българските власти трябва много внимателно да формулират приоритетите си при взимането на решение за закупуване на нови самолети за бойната ни авиация, коментира американският посланик в България Ерик Рубин пред бТВ.

"Много е важно то да е съвместимо с това, което използват Съединените щати и останалите членове на НАТО, включително и другите страни в региона. Това е важно не само при учения, но и при съвместни операции, военновъздушноите сили да могат да се разгръщат заедно много лесно, познавайки своето оборудване", каза той.

Дипломатът допълни, че САЩ подкрепят модернизацията, но решението е изцяло в ръцете на българските власти.

“Ние подкрепяме модернизацията. Ние подкрепяме решението на българското парламент да финансира модернизацията. За България е необходимост да придобие модерно въоръжение във всички сфери на въоръжените си сили. Мисля че тук правителството, президентът и мнозинството в парламента имат единомислие. В този смисъл, не ние сме тези, които трябва да кажат кое оборудване да бъде поръчано, трябва да се говори какви трябва да са приоритетите при поръчката на това скъпо ново оборудване“, обясни той.

По въпроса дали Русия е заплаха за България посланикът напомни, че това е гледна точка на много западни държави, включително на Европейския съюз.

“Мисля, че нашата позиция по отношение на санкциите е същата като позицията на Европейския съюз, и че това е една силна позиция, която ние формирахме заедно – САЩ, ЕС, Канада, Япония, Австралия, Нова Зеландия и няколко други държави – и тази позиция казва много ясно, че трябва да има натиск над всички страни, въвлечени в този трагичен конфликт в Украйна, но много конкретно върху Русия, която незаконно опита да анексира Крим в нарушение на международното право. Русия е тази, която не изпълнява задълженията си по Минските споразумения. Сега има предложение да се изпратят миротворци и това е нещо, за което сме се произнесли, че заслужава да се обмисли, защото подкрепяме всяко усилие, опитващо се да сложи край на този конфликт“, коментира Рубин.

Той допълни, че съюзниците трябва да останат обединени по отношение на санкциите срещу Русия и да вземат тези решения заедно.

“Надявам се да видя вдигането на санкциите, защото това би означавало според мен, че конфликтът е към своя край и че териториалната цялост на Украйна отново ще е зачетена, така че това би било добра новина“, каза посланикът.

Споделяне

Още по темата

Още от България