Потребителите ще избират дали да са собственици на топломерите и водомерите

Потребителите на топлинна енергия да бъдат освободени от задължението да бъдат собственици на топломерите и водомерите, предлагат от ГЕРБ. Промяната в Закона за енергетиката е внесена в петък, съобщи пред журналисти депутатът от ГЕРБ Валентин Николов.

"Ако предложението влезе в сила, потребителите могат да сменят топлинния си счетоводител, а не да бъдат закотвени за него", обясни депутатът.

"Никъде в Европа потребителите не са задължени да бъдат собственици на топломерите и водомерите", посочи Николов. С промяната в закона потребителите на топлинна енергия ще избират начина, по който да ползват уредите - под наем, на лизинг, обясни той. Предложението е подкрепено от Комисията за защита на конкуренцията.

По думите на Валентин Николов в момента в законодателството не е регламентиран одитът на електроразпределителните дружества. Това е причината от ГЕРБ да предложат и поправка в закона, която дава възможност на ДКЕВР да назначава финансов одит на тези дружества. Проверките ще засегнат качеството на услугите и лицензионната дейност на електроразпределителните компании. Разходите от проверките ще за сметка на проверяваните дружества, обясни Николов. 

Предложените промени са консултирани с председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев и със заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова.

Споделяне

Още по темата

Още от България