Термокамери да следят за кражба на топло предлага ГЕРБ

Пак се лансира идеята всички уреди за дялово разпределение да са с дистанционно отчитане

Термокамери да следят за кражба на топло предлага ГЕРБ

Промени в закона за енергетиката, които да предотвратят кражбите на топлоенергия, се нае да внесе от името на ГЕРБ зам.-председателят на парламентарната комисия по икономика и енергетика Валентин Николов.

Обявените от него пред журналисти в четвъртък идеи са всички фирми за топлинно счетоводство да бъдат задължени да следят с термокамери обслужваните от тях сгради и да засичат потреблението на енергия в отделните апартаменти, както и да се сменят задължително всички топломери с такива с дистанционно отчитане. Друго предложение, което се подкрепя от топлофикационните дружества, е да се криминализира кражбата на топлоенергия. Предвижда се още на етажната собственост да се дадат повече правомощия за извършване на проверки сред съседите, за които се подозира, че крадат тополенергия за сметка на останалите абонати във входа.

 

"Вече е нетърпимо положението във връзка с кражбите на топлинна енергия. Оттам-нататък всички потребители на топлинна енергия нямат доверие в топлофикациите и в топлинните счетоводители. Има голям брой необясними сметки, които получават абонатите, включително и аз", заяви Николов. По думите му при всички случаи ще има извънредно заседание на комисията по проблема. "Ще свикаме всички заинтересовани лица с цел да намерим вариант потребителите да знаят и да са ясни сметките, които получават и да са наясно с топлинната енергия дали са я изразходили, или не”, отбеляза Николов.

 

Темата с кражбите на топлоенергия, надутите сметки за парно и неясния начин на определянето на потреблението отново дойде на дневен ред, след като се оказа, че част от столичани имат с до 90 процента по-високи сметки за парно през януари в сравнение с година по-рано, въпреки че е било само с един градус по-студено

 

Започваме разговори и кръгли маси по тази тема, и ако се убедим, че това няма да натовари абонатите, и ще реши в голяма част проблема, аз лично се наемам да вкарам този текст в закона за енергетиката между първо и второ четене, заяви Валентин Николов. В момента поправки на негови текстове се разглеждат в парламента.

 

Той обаче не обясни колко ще струват обявените от него мерки на топлинните счетоводители. Сега клиентите на топлофикациите плащат веднъж годишно по около 4 лв. за измервателен уред на радиатор или лира съответно за отчитането на уредите след края на отоплителния сезон. Някои дружества засичат показанията всеки месец срещу по-голяма такса. Топломерите са собственост на абонатите.

 

Идеята на ГЕРБ за задължителна смяна на топломерите с радиочестотни уреди, позволяващи дистанционно отчитане без посещения в дома идва в момент, в който повечето топломери се нуждаят от смяна на батериите им, а някои и от директна подмяна на уреда.

 

Идеята топломерите да са само с дистанционно отчитане бе лансирана и през 2008 г., но срещна съпротивата на хората, които трябваше да извадят значителна сума за смяна на уредите. Две години по-късно тя претърпя развитие уредите да станат собственост на топлинните счетоводители и абонатите да плащат за тяхното ползване в таксата за отчитането на потреблението.

 

Сега Николов обясни, че при задължителната смяна на уреда с радиочестотен потребителите могат да избират дали да го купят, да плащат наем за него или да го вземат на лизинг. най-евтиният топломер с дистанционно отчитане е 33 лв.

 

Депутатът обясни, че наемът на уредите за радиочестотно отчитане ще струва по 1 лев месечно на уред или 12 лв. годишно, но така ще се създаде конкуренция между отделните компании.

 

Схемата за радиотопломери под наем вече работи втора година за абонатите на пловдивската топлофикация. Там уредите бяха сменени безплатно, но абонатите плащат по 1.20 лв. месечно за отчитане на топломера и 2.40 лв. за водомера.

 

От Асоциацията на топлинните счетоводители приветстваха идеята за тези законодателни промени, но обясниха, че трябва да се променят и други закони, за да има смисъл от набелязаните мерки. Например снимката от термокамерата трябва да се приема за доказателство при разглеждане на наказателни дела за кражба на топлоенергия.

 

Организацията коментира още, че към момента не е много ясно какви ще са изискванията и за термокамерите, кои са производителите им. По принцип мобилното устройство за изследване на сградите прави моментни снимки, на които в цветове се показва степента на отопление на отделните жилища. Така топлинният счетоводител може да види дали в жилище, в което собственикът е декларирал пломбирани или свалени радиатори, наистина е студено, или той краде топлоенергия.

 

Като цяло законодателните промени може и да проработят за излавяне на крадците на топло, но няма да решат основния проблем на потребителите – неяснотата за формирането на сметките и съмненията, че не крадливи съседи, а топлофикациите и топлинните счетоводители надуват сметките им.

Споделяне

Още по темата

Още от България