Преносимост на топломерите предлага потребителска организация

Преносимост на топломерите предлага потребителска организация

Държавата да създаде с поправки в Закона за енергетиката условия ползвателите на централно отопление да могат да сменят топлинния си счетоводител, без да се налага да инвестират в нови уреди. Така ще се създаде преносимост на услугата, така както вече е възможно да си смениш мобилния оператор, запазвайки номера си, аргументират се от Асоциация “Активни потребители”, която е автор на идеята.

В момента потребителите на парно са длъжни да си купят топломерите от фирмата, която им засича дяловото разпределение на топлоенергията, но ако решат да сменят счетоводителя си, трябва да са съгласни всички клиенти на абонатната станция и да инвестират в нови уреди. Обясненията на топлинните счетоводители са, че това се налага защото уредите са свързани с ползвания софтуер за засичане на потреблението и разпределението му между абонатите.

Според организацията моментът за въвеждането на преносимостта на топломерите и подходящо, защото през тази и следващите две години изтича срокът на годност на повечето устройства за дялово разпределение. Потребителите трябва да си купят и монтират нови уреди и според “Активни потребители“ сега трябва да се предложи техническо решение за съвместяване на софтуера на различните видове ползвани топломери.

Така за първи път от 10 години българите ще могат да си купят съвместими уреди и да сменят фирмата за дялово разпределение, когато не са доволни от услугата ѝ.

Това ще доведе до реална конкуренция на пазара за топлинно счетоводство и качеството на услугите ще се подобри.

“Днес потребителите могат да сменят мобилния си оператор и да запазят стария си телефонен номер. По същия начин държавата трябва да насърчава преносимостта във всички други сектори от икономиката, за да се избегне монополизирането на определени услуги, да се гарантира свободната конкуренция и да се защитят правата на потребителите”, коментира Богомил Николов, изпълнителен директор на “Активни потребители”.

Асоциацията съветва абонатите, когато избират нова фирма за топлинно счетоводство, да обърнат внимание дали тя предлага дистанционно отчитане на радиаторите. С този метод показанията на топломерите се улавят чрез радио сигнал и не се налага инкасатори на фирмата да посещават домовете. Отпада и проблемът с нереалните сметки и многократното им преизчисляване, ако някой от съседите не си е бил вкъщи по време на отчета в края на отоплителния сезон.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?