Повече прегледи и направления през 2009 г., но пак с лимити

Повече прегледи и направления през 2009 г., но пак с лимити

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще работи през 2009 година при същите цени и в условията на регулации и лимити, както и през изминалата, но с повече направления и повече профилактични прегледи за рисковите групи пациенти. Това обяви в петък шефката на касата д-р Румяна Тодорова при представянето на новите моменти в работата на институцията през настоящата година.

Увеличение на цените е заложено само за първичната доболнична помощ. Вдига се т.нар. капитационно плащане с 5 на сто и така сумата, която се дава на личните лекари за всеки пациент се повишава от 92 ст. на 96.5 ст. С 10 на сто е увеличението за профилактичните и диспансерните прегледи - от 7 на 7.70 лв. В специализираната извънболнична помощ 18-те милиона лв. повече спрямо 2008 г. ще бъдат за отпускането на повече направления. Увеличението на парите за медико-диагностични дейности с 10 млн. лева също ще отидат за изследвания.

Повишаване на цените на клиничните пътеки в болничната помощ няма да има засега. Те могат да се увеличат с 5% според Закона за бюджета на касата в средата на годината, ако събираемостта на приходите е според заложеното.

През тази година завишеният бюджет на първичната помощ позволява да се осигурят повече профилактични прегледи. Създават се рискови групи за сърдечно-съдови, диабетни и онкологични заболявания и така всички здравноосигурени над 18-годишна възраст ще преминават по три профилактични прегледа годишно. Касата ще държи джипитата отговорни за това какъв процент профилактични прегледи е извършила.

Масовите заболявания като проблемите със сърцето ще се наблюдават от личния лекар на четири профилактични прегледа и от специалист на две консултации, като задължително поне веднъж ще се правят лабораторни изследвания.

Семейните лекари вече ще имат повече права. Те ще могат да назначават мамографии и изследвания на щитовидната жлеза и простатата, което досега правеха само специалистите. По този начин касата ще пести пари, а пътят на пациента до изследването ще е по-кратък.

Тази година за разлика от миналата, икономии от първичната помощ ще могат да се прехвърлят по други пера.

Повече ще бъдат парите за дентална помощ - 91 млн. лв. при 68 млн. лева през миналата година. С 10% ще се вдигнат цените за денталните услуги в частта им, заплащана от касата. Пациентите обаче ще продължат да доплащат толкова, колкото и досега.

Лекарствената политика тъне в мъгла

За лекарства през тази година НЗОК разполага с 330 млн. лева без до момента да е наясно с новия позитивен лекарствен списък. Румяна Тодорова коментира, че към момента списъкът е най-големият проблем на касата.

"В комисията, която изработва списъка и която се назначава от Министерския съвет, има само двама души от НЗОК и те не могат да се преборят с останалите деветима членове, през които са минали представители на стотици фармацевтични фирми, за да ги убеждават в предимствата на продуктите си", коментира Тодорова.

Тя посочи, че без фармацевти и без икономисти качествен списък не може да бъде изготвен. "Това не е методика, а наука и в нормалните държави такива списъци се подготвят от цели институти", каза още шефката на Здравната каса.

До седмица трябва да излезе наредбата, регламентираща изписването на лекарствата. Новият момент в нея е, че лекарствата ще се изписват за тримесечие, но пациентите ще ги получават всеки месец от аптеките.

Споделяне

Още по темата

Още от България