Появи се магистратски вариант на ГЕРБ

Част от съдиите решиха да изпреварят създаването на партията на Бойко Борисов “Граждани за европейско развитие на България” (ГЕРБ) и учредиха свой съюз – Съдии в единна Европа (СЕВ). Това стана в петък паралелно с провеждащата се в София Първа национална конференция на магистратите.

Докато близо 1400 магистрати обядваха в НДК след първата част на форума, други стотина техни колеги се уединиха в намиращия се в съседство хотел и си учредиха нов съюз. Така съдиите вече имат възможност да избират между съществуващия Съюз на съдиите в България (ССБ) и новия СЕВ.

През изтеклите години, критични за съдебната система у нас, ССБ бе единствената гилдийна организация, която си позволяваше остри критики към кадровата политика и шуробаджанащината във Висшия съдебен съвет (ВСС). ССБ бе реално и единственият вътрешен за съдебната система критик на бившия главен прокурор Никола Филчев и неговото обкръжение.

В управителното тяло на новата съдийска организация влязоха предимно председатели на магистратури. Тя ще бъде ръководена от зам.-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска и от зам.-шефа на Пловдивския апелативен съд Юлиан Русинов.

В управата са председателите на Апелативен съд – Пловдив Виолета Бояджиева, на Окръжен съд – Благоевград Красимир Аршинков, на Софийски градски съд Светлин Михайлов, на Окръжен съд – Кърджали Деян Събев, на Окръжен съд – Велико Търново Даниел Минов, на съда в Плевен Любомир Кръстев и на апелацията във Велико Търново Любка Чобанова. Освен тях в съюза се записа и шефа на Софийски районен съд Иван Колев.

Впечатляващото “шефско” присъствие дава основание да се смята, че голяма част от по-нишестоящите магистрати могат лесно да бъдат “побутнати” да се запишат в новата организация.

На нейното учредяване като слушатели присъстваха членовете на ВСС Радка Петрова (шеф на Апелативен съд - Пловдив) и Панайот Генков.

Подкрепа на своите колеги оказа и зам.-главният прокурор Христо Манчев, който е бивш съдия и доскоро бе фаворит на бившия главен прокурор Никола Филчев.

Пред Mediapool Венета Марковска обясни, че голяма част от целите, които си поставя новото съдийско сдружение, се покриват с тези на съществуващия Съюз на съдиите. По думите ѝ СЕВ ще се съсредоточи върху обучението на новите съдии на европейското законодателство, тъй като на този етап те не са достатъчно добре подготвени.

От СЕВ обещаха още да участват активно в процеса на законотворчествo. Марковска обяви, че случващото се не означава разкол в съдийските среди, а още един пример на свободно сдружаване.

“Ние ще дадем алтернатива на тези, които не са намерили представителство в ССБ”, заяви Марковска.

Бъдещите планове на СЕВ са да се влязат в преговори с Асоциацията на прокурорите и в бъдеще да се създаде единен профсъюз на магистратите.

ССБ: Редиците може и да бъдат строени

Като виждам кои са влезли в новия съюз, се опасявам, че може председателите на тези съдилища да накарат под строй хората да влязат в новия съюз, коментира председателят на ССБ и съдия в Върховния касационен съд Стоил Сотиров. Според него оценката, че се създава нов вариант на ГЕРБ, е оправдана.

“Мисля си, че Висшият съдебен дъвет си създаде свой съюз, но хората имат свободно право на сдружение и в това няма нищо лошо. Мога да подозирам, че има нещо на личностна основа. Не може да се говори за разкол”, каза още той.

По думите му е странно една неправителствена организация да си поставя за основна цел да обучава съдиите на европейско законодателство.

“Това се правеше от неправителствения сектор преди да бъде създаден Националният институт на правосъдието. Сега това е ангажимент на държавата. Ние също помагаме, но не можем да имаме претенциите да бъдем основните обучаващи”, каза Сотиров.

Неофициален разкол

Неофициалните коментари от двата съюза са показателни, че в съдийската гилдия е настъпил разкол, въпреки упоритите отричания от две страни. Венета Марковска и Стоил Сотиров са в конфликт от дълго време. Повечето от членовете в новоучредения съюз не питаят добри чувства и към един от символите на ССБ и досегашен негов председател – Нели Куцкова.

Според тях в последните години Съюза на съдиите в България е изменил на първоначалната идея и не прави нищо, за да защити съсловните интереси.

От другата страна подозират, че зад проекта СЕВ стои идеята да се използват предимно фондовете на Европейския съюз и се преследва целта – излъчване на човек за председателското място във Върховния касационен съд.

Мандатът на Иван Григоров изтича през есента на 2007 година, а в съдийските среди вече се спряга името на председателя на Апелативен съд – Пловдив Радка Петрова.

Още по темата
Още от България

Коя партия/коалиция ще подкрепите на изборите за Европейски парламент?