Бизнесмен от Града под тепетата твърди от години:

Практиката на Пловдивския окръжен съд е зависима от неформални връзки

Местният лидер на БСП Георги Гергов узакони чрез съда придобиването на Пловдивския панаир

Практиката на Пловдивския окръжен съд е зависима от неформални връзки

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов, който в момента е и областен лидер на БСП, нямаше да може да стане мажоритарен собственик в "Международен панаир Пловдив" АД, ако не беше рамото на ръководения от кандидата за главен прокурор Сотир Цацаров Пловдивски окръжен съд. А връзките на Гергов с Цацаров и с други влиятелни фигури в града минават през членството им в една и съща масонска ложа.

Така неформалните и скрити обвързаности диктуват както решенията на съда, така и просперитета или съсипването на бизнеси и кариери. Това твърди бизнесменът Петър Станчев още през 2009 г., малко след като Гергов става по "елегантен" начин мажоритарен собственик в панаира, а Цацаров е председател на окръжния съд в града, без да е влязъл в полезрението на ГЕРБ за подходящ кандидат за главен прокурор.

Сайтът "Биволъ" напомня, че Станчев открито е говорил за масонските връзки на Гергов със силните хора в Пловдив, и не само с тях, от позицията на човек, който също е масон, но членува в друга ложа.

Както Mediapool писа многократно от 2008 г. насам, придобиването на мажоритарен дял в забранения за приватизация Пловдивски панаир от фирми, контролирани от Георги Гергов, стана с помощта на пловдивския съд и с негласното съгласие на правителството, по това време – на тройната коалиция. В началото на управлението на ГЕРБ опозиционно настроената тогава партия РЗС и нейният лидер Яне Янев внесоха папки с документи за "далаверите" на Гергов в прокуратурата. Тя направи проверка и установи, че няма извършени закононарушения от страна на бизнесмена.

А започнатите дела от икономическото министерство, ръководено по това време от Трайчо Трайков, завършиха безславно. Всички съдебни инстанции потвърдиха законността на придобиването на панаира от Гергов.

По това време полицай от икономическата полиция в Пловдив подава сигнал до МВР и главния прокурор за схемите, по които Георги Гергов апортира свои активи в съвместни дружества с общината и държавата, като основната сред тях е завишаването на оценките на активите на Гергов.

Това става чрез посочени от него експерти оценители, одобрени от съда, чийто председател е Цацаров.

"Биволъ" цитира бизнесмена Станчев, който коментира схемите пред сайта преди години, още далеч преди да бъде обявено името на Цацаров като на кандидат за главен прокурор. Станчев твърди, че "уреждането" на сделката на Гергов пред съда става благодарение на членството му в една масонска ложа с Цацаров.

"Значи, тази ложа какво прави? Гергов му трябва сега в момента оценка. Той си хваща другарчето по ложа Цацаров и казва: "Искам да си направя оценка на тия имоти". Цацаров вика: "Няма проблеми". Гергов пише официално писмо до съда... иска трима оценители от съда... и той сам си предлага трима оценители с оригинален документ до съда. Съдът му приема, естествено, и тримата оценители. От първата оценка до предложение и т.н. до крайните му оценки цялата работа се прави за една седмица. Няма тука насрочване на заседание, нормална процедура... всичко се праска, все едно е собствен съд, разбираш ли, по бърза процедура... Оценката се умножава от първия оценител до следващия над сто пъти се завишава...".

Разкриването на тази и други схеми в сигнала костват уволнението на полицая, който ги е подал, от вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според Петър Станчев в масонската ложа "Слънце Ориент", регистрирана от Пловдивския окръжен съд през 2005 г., където членуват Цацаров и Гергов, е учредена под "крилото" на тогавашния президент Георги Първанов. Не бяха тайна близките връзки на Гергов с Първанов. А през времето, когато ГЕРБ и Първанов бяха в сградите от двете страни на "Дондуков", искрите между тях бяха редки.

Още по темата
Още от България