Държавата съди Гергов за дела си в Пловдивския панаир

Държавата съди Гергов за дела си в Пловдивския панаир

Съдебно дело за връщане на мажоритарния дял на държавата в Международния панаир в Пловдив е завел министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков срещу червения бизнесмен Георги Гергов. Исковата молба е внесена в Окръжния съд в Пловдив в понеделник, съобщи пред журналисти Трайков.

Претенцията идва след юридическа проверка на сделката за Пловдивския панаир, при която трябваше да се създаде държавно-общинско дружество за управление на панаира, но в крайна сметка контролираната от Гергов “Пълдин Туринвест“ придоби мажоритарния дял от 50.37 на сто.

Анализ на сделката е показал, че са извършени нарушения при самото приемане от Министерски съвет на план за влизане на общинско-частна фирма в дружеството и при двете вдигания на капитала му. Отделно до загубата на контрола на държавата довели и действия на бившия икономически министър Румен Овчаров и на съдии.

С извършената поредица от сделки е направен значителен подарък за сметка на данъкоплатците. Ако беше извършена нормална приватизация на Пловдивския панаир, парите щяха да отидат в Сребърния фонд и да се усетят от пенсионерите, заяви Трайков. Той обаче призна, че не е извършена актуална оценка на нанесените от сделката щети.

Завеждането на дело става два месеца след като Пловдивската прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу Гергов по същия казус. Тогава депутатът и лидер на РЗС Яне Янев внесе в държавното обвинение сигнал за овладяване на контрола в смесеното частно-общинско дружество "Пълдин Туринвест" чрез занижени оценки на апротното участие на общината.

Мотивът за отказ, посочен от зам.-окръжния прокурор на Пловдив Марин Пелтеков, бе “липса на данни за извършено престъпление от общ характер“.

Сегашният анализ на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма сочи, че самият план за влизане на общинско-частното дружество в панаира е приет през 2006 г. от кабинета на Сергей Станишев в нарушение на закона за приватизация.

Пловдивският панаир е в забранителния за приватизация списък, приложен към този закон, и раздържавяването му може да стане само по приета от парламента стратегия, обясни Трайков.

След това общите събрания, на които през декември 2006 и март 2007 г. са били взети решения за вдигане на капитала на дружеството, са били свикани нередовно.

Овчаров пък предприел промени в устава на панаира, които тотално отнели възможността на държавата да оказва влияние при вземането на решения.

Трайков е подал сигнал и до Висшия съдебен съвет да провери дали няма нарушения от страна на съдиите, които са вписали увеличенията на капитала. Тогава са апортирани и държавни имоти по Черноморието. По думите на министъра съмнения буди и произнасяне на Пловдивския съд по дело, заведено от физически лица с реституционни претенции към терени на дружеството, които не били удовлетворени от предоставения им дял. В началото на 2008 г. съдът им дава допълнително акции за сметка на държавния дял, впоследствие изкупени от Гергов.

Според министъра същите тези съдии при подобни казуси са отхвърляли реституционните претенции.

Подаден е и сигнал до Централния депозитар за установени нередности при отразяването на движението на акциите в панаира.

Според Трайков и екипа му, ако съдът уважи претенциите на държавата, тя има шанс да си върне 97 на сто от Международния панаир. Останалите 3 процента представляват акции на собствениците от реституция и изкупените техни дялове от “Пълдин Туринвест“, обясни министърът.

Гергов от своя страна коментира, че от три години тече тотален натиск срещу панаира. “То не беше Окръжна прокуратура, Апелативна прокуратура, Върховна касационна прокуратура. Оттам отиваме в ДАНС, оттам отиваме в Икономическа полиция отново, в Комисия по корупция в Народното събрание, сега - в съда. Да го проверят най-после това нещо! Всички институции до тук казаха, че няма нарушения”, заяви той.

Бизнесменът обясни, че държавата редовно е участвала със свой представител в решенията за вдигане на капитала на дружеството и той лично е нямало как да влияе върху решенията на съда и на Централния депозитар. Гергов изрази изненада и това, че се замесва името на Румен Овчаров в случая.

Според него държавата търси под вола теле, но въпросът ще се реши веднъж завинаги.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес