Георги Гергов от години е планирал "овладяването" на панаира

Георги Гергов от години е планирал "овладяването" на панаира

Общинският съвет на Пловдив отхвърли във вторник предложението на съветниците от ГЕРБ, подкрепени от колегите си от "Атака" и ДСБ, да бъде назначена специална комисия за проверка на инвестиционната дейност на смесеното общинско-частно дружество "Пълдин туринвест" АД с мажоритарен собственик бизнесмена Георги Гергов.

Това стана след четири часа бурни дебати на общинарите, на които не присъства кметът Славчо Атанасов, който в края на миналата седмица определи предмета на заседанието като "измислен" и "излишен". За сметка на това на дебатите бе Гергов, който активно защитаваше добрата работа, която е свършил чрез партньорството си за общината.

Дружеството бе създадено през 2006 г., като общината апортира девет сгради от Стария Пловдив, а Георги Гергов пое ангажимента за архитектурното им поддържане като паметници на културата.

Със същото дружество Гергов влезе в "Международен панаир - Пловдив" АД в частта на общината и с юридически хватки успя да стане мажоритарен собственик в края на 2008 г. като заобиколи законовата забрана за приватизация на панаира и се възползва от "разсеяността" на тогавашния министър на икономиката и негов съпартиец Петър Димитров.

Впрочем пред журналисти в кулоарите на общинския съвет Гергов призна във вторник, че когато през 2006 г. е влязъл в смесеното дружество с общината, е мислел именно как ще "завземе" панаира, предаде сайтът "Пловдив онлайн".

"Когато през 2006 г. 36 съветници, след които СДС, БСП, ВМРО, ДПС, са гласували за сделката, са си мислели, че са намерили глупака, който ще оправи за своя сметка занемарените и рухващи имоти на общината в Стария град. Само че те не знаеха, че аз влизах в "Пълдин туринвест", защото вече имах своя бизнес проект за панаира", призна откровено Гергов.

Пред общинарите Гергов заяви, че многобройните проверки не са открили нищо и той нямало от какво да се срамува. Същевременно обясни, че част от сградите не са реставрирани заради неразбирателство с института за паметниците на културата.

Бизнесменът обяви още, че "Пълдин туринвест" е стартирал с капитал от 31 милиона лева, който е вдигнат на 38 милиона лева, а предстои всеки момент трето вдигане - на над 170 милиона лева по познатата схема с апорт на пореден имот на Гергов - на Порт Палас на Слънчев бряг.

Според него така частно-общинското дружество ще разполага с морско пристанище. Гергов обаче не спомена, че с вдигането на капитала на "Пълдин туринвест" ще се вдигне и участието му в панаира, което ще затвърди позициите му на мажоритарен собственик и ще намали до нищожни шансовете на държавата да обезсили сделките, довели до смяната на собствеността в изложбеното дружество.

Въпреки пропадналия опит на общинарите на ГЕРБ да притиснат Гергов, сгради, стопанисвани от смесеното дружество ще попаднат в обсега на проверката, назначена от Министерството на културата.

Според съобщение от ведомството, оглавявано от Вежди Рашидов, комисия, назначена с негова заповед, ще извърши проверка на място и по документи на цялостното състояние на Архитектурно-историческия резерват "Старинен Пловдив". В резервата влизат и къщи, които трябва да са стопанисвани от "Пълдин туринвест".

Споделяне

Още по темата

Още от България