Прави сме да искаме от Дянков да е по-решителен, но не само той

Прави сме да искаме от Дянков да е по-решителен, но не само той

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева отправи в сряда препоръки към кабинета по отношение на реформите, икономическата и финансова политика, като в някои от тях се почувстваха критични нотки.

Георгиева, която преди да бъде избрана за еврокомисар по международното сътрудничество и координацията при бедствия и кризи, бе вицепрезидент на Световната банка и съветник на премиера Бойко Борисов по икономическите въпроси, се обяви за по-смели реформи в страната и заяви, че очаква правителството да работи за ограничаване на бюджетния дефицит. В същото време тя защити използването на средства от фискалния резерв в подкрепа на разходната част на бюджета, но само срещу гаранции “кълновете на растежа да не бъдат замразени“.

Тя посочи, че на правителството не му е лесно, защото му липсва управленски опит, но то трябва да е последователно в действията си.

Най-много ме притеснява дали ще изпълним реформите

“Най-много ме притеснява дали ще изпълним реформите, защото е нечестно към нашия народ, когато искаме от него да затяга коланите, да не му кажем: ние ще затегнем тези колани, но от това ще се получи една по-добра държава, в която ние ще бъдем по конкурентоспособни и вашият стандарт на живот ще се повиши“, коментира Георгиева пред журналисти в Брюксел.

Според нея правителството има възможност и трябва да извърши реформите в пенсионната система, здравеопазването, образованието и съдебната система.

“Като си знаем, че все по-малко работещи трябва да издържат все повече пенсионери, като знаем, че системата ще фалира, отговорността върху правителството е смело да върви напред и да извърши тези реформи“. “Ако не си изпълним задълженията сега, догодина ще кажем: ″Оти ги ручахме жабетата“, каза тя.

Еврокомисар Георгиева коментира, че това, което е най-видимо в работата на правителството, е, че то ″сериозно се отнася към борбата с организираната престъпност и корупцията″.

“Тъй като обаче се намираме в много сложна икономическа ситуация и борбата с организираната престъпност и корупцията нямат същото ясно, видимо приложение в икономиката, правителството може да се окаже в положение, в което постига големи успехи в една област, които контрастират на свършеното в други области“, заяви Георгиева.

“Много е важно правителството да се концентрира в някои ключови икономически реформи. Всички знаем кои са и защо са важни. Прави сме да искаме от Дянков да е по-решителен, но не само той“, каза още българският еврокомисар. Тя допълни, че “трябва да искаме и от другите министри да са решителни, когато става въпрос за съкращение на разходи“. По думите ѝ по отношение на съкращаването на разходите “сме малко повече по обещанията, и по-малко по действията“. Тя заяви, че обществеността трябва да изисква от правителството да изпълнява обещанията си за съкращение на административните разходи .

Не им е лесно, нямат управленски опит″

“Не им е лесно на правителството. Повечето от тях идват без управленски опит. Трябва да го изградят“, каза тя. По думите ѝ не е лесно да се “навигира в тази мъгла, но те трябва да са последователни“.

“Стъпките трябва да се правят една след друга. Като бръкнем в резерва, трябва да покажем, че знаем какво правим за повишаване на приходите и че процесът на реформите върви“, коментира тя.

По отношение на използването на средства от фискалния резерв Георгиева каза, че е “много важно да не се допусне кълновете на растежа да бъдат замразени“.

Според нея България е една от малкото страни, която може да си позволи като антикризисна мярка да увеличава държавните разходи, за да стимулира икономиката. Според нея това е правилно и необходимо, но трябва да се прави внимателно. Парите от фискалния резерв според нея трябва да се използват за съфинансиране на проекти по европейски програми, тъй като това ще подпомогне стимулирането на икономиката.

Георгиева допълни, че от друга страна трябва да се внимава и с налагането на рестриктивни мерки. Тя посочи, че рязането на разходи трябва да стане внимателно, "за да не извадим очи, вместо да изпишем вежди".

Правителството да ограничи бюджетния дефицит

Тя прогнозира, че бюджетният дефицит може да спадне под 3% в края на годината, но е по-реалистично това да стане в началото на следващата година. Зависи и от темпа на развитие на европейската икономика. “Моето очакване е, че правителството ще се старае да ограничи дефицита до и под 3% до края на тази година или началото на следващата. До края на тази година това ще бъде възможно само ако европейската и световна икономика регистрират растеж и нашата също съумее да постигне растеж и да увеличи приходите в бюджета. Ако това не стане тази година, ще бъде нереално да очакваме да слезем под 3%. Това ще стане най-ясно в началото на есента“, каза тя.

Миналата седмица правителството прие актуализация на бюджета, според която дефицитът в края на годината ще е 3.9% от БВП или около 3.2 млрд. лв. Въпреки, че преди това финансовият министър Симеон Дянков твърдеше, че не трябва да се допуска дефицитът да надвишава 3%, миналата седмица той бързо смени позицията си и коментира, че дефицитът е ″добър за икономиката″.

На въпрос за промяната в разчетите на бюджета, Георгиева коментира, че миналата есен, когато се е съставял тазгодишният бюджет, прогнозите за европейската икономика са били по-положителни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес