Има риск да не се съберат и заложените в актуализирания бюджет приходи

Има риск да не се съберат и заложените в актуализирания бюджет приходи
Много е вероятно към края на годината да се окаже, че дори и коригираните силно надолу приходи, които са залегнали в настоящата актуализация на държавния бюджет, да не бъдат изпълнени. Такива опасения изказаха на семинар в Боровец директорите на НАП и на митниците Красимир Стефанов и Ваньо Танов.

Очертаващото се неизпълнение е с около 500 млн. лв. спрямо коригирания план и може да постави на изпитание връзването и на променения бюджет, което пък може да доведе до нова принудителна актуализация наесен.

Двамата шефове отчетоха сериозно неизпълнение на приходите за петте месеца на годината спрямо заложените в плана и изтъкнаха за това добре известни причини, най-споменаваната от които е спадът в икономическата дейност.

НАП с 1 млрд. лв. по-малко приходи за петмесечието

Приходната агенция е събрала близо 1 млрд. лв. по-малко за петмесечието, отколкото за същия период на миналата година, което е сериозен спад, признаха от НАП. Данъчните приходи са с най-големия срив от 890 млн. лв., а при задължителните осигурителни вноски намалението е значително по-малко - около 110 млн. лв.

Очакваното изпълнение на приходите в края на годината ще е около 11.7 млрд. лв., което е с 11% по-малко от първоначално планираното (1.4 млрд. лв. по-малко) и с 13% (1.7 млрд. лв.) под изпълнението за миналата година.

Проблемните приходи са от ДДС, от корпоративния данък и от ДОО, обясни Красимир Стефанов.

Той отбеляза, че в актуализирания вариант на държавния бюджет, внесен в парламента, неизпълнението на данъчните приходи е предвидено да е около 940 млн. лв. в края на годината, докато НАП е пресметнала неизпълнение от 1 млрд. лв.

″Макар и трудно, не е невъзможно да се вместим в бюджетната сметка, като набавим недостигащите 60 млн. лв.″, коментира Стефанов.

От корпоративен данък неизпълнението ще е около 272 млн. лв. по актуализираната бюджетна прогноза, а според НАП - около 295 млн. лв. или с около 20 млн. лв. ″недостатък″ за компенсиране.

Задължителните осигурителни вноски по бюджет ще са по-малко с 254 млн. лв., но от НАП нямат разчетите на НОИ и Здравната каса как този спад отговаря на техните сметки, но и там вероятно ще има разминаване с бюджетните разчети.

По темата за текущото събиране на приходите Стефанов обясни, че от началото на годината са върнати 500 млн. лв. ДДС и е предотвратено източването на още толкова. Той призна, че отново има известно забавяне във връщането на данъчния кредит заради проверките на фирмите за изрядност. В момента регистрираните по ДДС фирми са 270 хиляди, като през 2007 г. са били 130 хиляди. Същевременно проверките на случаен принцип показват ръст на опитите за данъчни измами с 25%, каза Стефанов.

По-добре да забавим връщането на ДДС, отколкото да допуснем отклонения и източване, коментира той на фона на натиска от страна на десницата срокът за възстановяване на данъка да бъде максимално намален.

Явно не могат да свият още разходите, разчитат на нас за повече приходи″

При митниците положението е по-драматично и недостигът на приходи, които те трябва да съберат, се очертава с 400 млн. лв. по-голям от заложения в актуализирания вариант на бюджета.

Според проекта за актуализация приходите от ДДС от внос, акцизи и мита за тази година трябва да са около 7.1 млрд. лв. ″Пряко сили″ митниците могат да съберат 6.4-6.6 млрд. лв., според сметките им, като изоставането е основно при акцизите, които, според новия бюджетен план, трябва да са около 3.9 млрд. лв. Това е с около 400 млн. лв. повече от предложеното число от митниците от 3.5 млрд. лв.

Шефът на митническата агенция Ваньо Танов прогнозира, че дори и коригираните надолу бюджетни приходи е възможно да не бъдат изпълнени и да се стигне до нова актуализация на бюджета. ″Явно няма да могат да свият достатъчно разходите и чакат на нас да вкараме повече приходи″, каза Танов.

Неизпълнението на приходите, което се оказа много по-голямо от очакваното, бе сред основните причини да се пристъпи към бюджетната актуализация.

Според плана на митниците за 2010 г., който бе разработен в края на миналата година, публикуван на сайта на митниците и след това по неизвестни причини свален, приходите за тази година трябваше да бъдат 7.3 млрд. лв.

За петте месеца на годината са събрани 2.3 млрд. лв., сочи официалният отчет. Това обаче е с близо 500 млн. лв. по-малко от плана за същия период (2.8 млрд. лв.). Или със 7.2% по-малко от миналата година.

Най-чувствително е намалението при акцизите - с 19% спрямо миналата година, а спрямо плана за петмесечието изоставането е с повече от 500 млн. лв. (по план 1.7 млрд. лв., изпълнение - под 1.2 млрд. лв.), докато при ДДС приходите от внос са с 12% по-високи спрямо миналата година и с около 30 млн. лв. повече от планираните. В този случай трябва да се има предвид близо двойния скок в цените на петрола.

Танов неведнъж е обяснявал причините за понижената събираемостта в митниците - вдигането на акцизите, което разширява полето на контрабандата, особено при цигарите, и свитата икономическа дейност.

Неговото мнение е, че е нужна обществена воля да се промени положението и да се затегне събираемостта. Митниците винаги са били източник на странични, но много сериозно доходи на корпорации, политически сили и физически лица.

Още една актуализация наесен?

Ако в приходната част не достигат още 500 млн. лв., и това не е предвидено, ако свиването на разходите с 20% в администрацията не сработи, ако планираните допълнителни разходи от над 880 млн. лв. се окажат недостатъчни за задачите, които са предназначени да решат, е възможно да се отиде на нова актуализация.

Което никой не иска да си представи какво ще означава за бюджета за 2011г. при силно изтънен фискален резерв (от който сега ще се взема за запълване на дефицита), при все още зле работеща икономика и проблем с безработицата.

Междувременно финансовият министър Симеон Дянков отхвърли прогнозите за нова бюджетна актуализация до края на тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?