Дянков защити митниците и шефа им от критиките на Цветанов

Финансовият министър Симеон Дянков защити в сряда подчинената му Агенция "Митници" и шефа ѝ Ваньо Танов от критиките на вътрешния министър Цветан Цветанов, че не не се справят с работата си. В същото време премиерът Бойко Борисов, от който Цветанов очаква политическо решение за Танов, предпочете да се дистанцира от спора и заяви, че най-добре е митничарите и граничните полицаи да не се сдружават, а "да се дебнат".

“Директорът на митниците Ваньо Танов работи много добре и ще остане на тази работа“, заяви пред журналисти вицепремиерът Дянков.

В понеделник Цветанов остро атакува агенцията, като обясни, че "митниците не са в състояние да направят това, което очаква държавата". В коментар за нарасналата контрабанда той обвини митниците за "недостатъчна събираемост" и липса на мерки за справяне с проблема, поради което разпоредил на "Гранична полиция" да прави следмитнически контрол.

В отговор Ваньо Танов посочи, че "в 99 процента борбата с контрабандата е в правомощията на МВР" и че само със силни оперативни мерки може да се стигне до организаторите на контрабандните канали.

Бойко Борисов заяви в сряда, че не приема "ведомствата да се коментират едни други по медиите", но от друга страна насърчава взаимната конкуренция между МВР и Министерството на финансите.

"Аз бих се тревожил, ако митничар и граничен полицай се сдружат, защото в момента най-доброто е да се дебнат докрай”, заяви министър-председателят.

Той обясни, че оценката за работата на директора се прави на базата на събраните приходи и че е разпоредил на Танов да работи до край по всички теми и ще бъде лична отговорност на шефа на митниците, ако той не прави именно това.

"Няма тема, няма олигарх или каквото и да е било, да не съм разпоредил работа до край. В петък правихме едно съвещание с него, с ДАНС, с МВР и съм разпоредил всичко, което е достигнало до него, да бъде дадено на прокурор, без значение на кой, какви имена и какво е замесен. Надявам се, че Танов ще го направи", обясни подхода си Борисов.

В типичния си размах премиерът обеща "през следващите седмици" организираната престъпност да бъде "поставена на място".

В същото време Симеон Дянков горещо похвали работата на митниците. Той подкрепи оценката си с цифри, съобщавайки, че от началото на година досега Агенция “Митници“ и МВР са заловили 40 млн. къса контрабандни цигари. За сравнение през миналата година за същия период са били заловени 1.6 млн. къса.

Дянков каза още, че е нормално при вдигане на акциза за тютюневите изделия да има спад в приходите от акциза. Той даде пример с 2006 г. когато при повишаването на този косвен данък отчетената легална консумация е паднала от отчитаните дотогава 21 млн. къса под 14 млн. "Това е нормален процес. Постепенно легалната консумация ще се върне на старите си нива", коментира финансовият министър.

Той обеща, че цигарите няма да поскъпват до 2014 г., но няма и да поевтиняват, тъй като отхвърли предложението на БСП за сваляне на акциза като мярка за борба с контрабандата.

Дянков заяви, че ако сега акцизът бъде намален, той ще трябва да бъде увеличен до сегашните си нива още в началото на 2012 година заради вдигането на минималните акцизни прагове от Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?