Цветанов: Митниците не се справят

Цветанов: Митниците не се справят
Митниците не са в състояние да направят това, което очаква държавата, заяви в понеделник пред БНТ вицепремиерът и министър на финансите Цветан Цветанов.

Според него не е правилно да се каже, че митниците не се справят със задачите си, но определено се нуждаят от системен подход и реални резултати. Говорим за недостатъчна събираемост, а не виждаме мерките, които се предприемат в тази насока. "Заявил съм го категорично и пред премиера, казвал съм го и на срещи със Симеон Дянков, че в момента в митницата не е това, което трябва да се очаква", обобщи Цветанов.

Това е първата остра публична критика, отправена от член на правителството към работата на митниците. Тя се разминава драстично с уверенията на ресорния вицепремиер Симеон Дянков, че подчинената му агенция и нейният шеф Ваньо Танов се справят добре, както и с думите на премиера Бойко Борисов миналия петък, че митниците работят много добре, но контрабнадата на цигари идвала от Румъния, а не от външните граници на ЕС, които митниците контролират.

Той съобщи, че от два дни "Гранична полиция" прави следмитнически контрол, "защото се оказа, че явно митницата не е в състояние да направи това, което всъщност очаква държавата".

"И в тази връзка "Гранична полиция" на всички влакове, които влизат, и на няколко транспортни средства, които там в зависимост от риска се проверяват автобусите за налични количества на цигари, които се пренасят и се внасят за страната с цел избягване на съответните данъци, и това са цигари, които всъщност по никакъв начин не съответстват на цигарите, които трябва да бъдат в търговската мрежа", разясни министърът.

"В момента в митницата не е това, което трябва да се очаква. И в тази посока ние колкото и ресурс да вложим, колкото и усилия да положим, аз съм казал, че всичко, което прави държавата, трябва да бъде комплекс от мерки и комплексен подход. Ние можем да си свършим нашата работа, но ние не можем да осъществяваме функции и на други институции, които всъщност трябва да го правят", заяви още Цветанов.

На въпрос ген. Ваньо Танов ли е виновен, министърът отговори: "Аз не бих казал, че той е виновен, колкото може би от нещата, които бяха предприети и бяха направени."

Цветанов даде пример с МВР, което първо очертало краткосрочната визия и мерки, а след това евентуалните дългосрочни мерки, които отнемат много повече време. "Затова ние успяхме да направим това, което направихме първите няколко месеца, и виждате, че чисто организационно, чисто законово това, което беше направено, даде възможността след втория месец от управлението и поемането на МВР, рокадите, които бяха направени, всичко това започна да работи в едни пълни обороти и вие виждате, че вече почваме да берем плодовете от разработки, които са в рамките на 4 до 6, до 8 месеца, които са съвместен труд от МВР, ДАНС, прокуратурата и специализираните звена", каза Цветанов.

"С НАП мога да кажа, че в момента реализираме доста добри успехи. Имаме един истински диалог, който според мен е много продуктивен и чисто на оперативно ниво вече има едно достатъчно добро доверие помежду ни, докато с митниците някак си малко нещата не са така, както трябва", призна той.

Цветанов очаква "чисто политическо и чисто управленско" решение да бъде взето от премиера Борисов и "се надявам, че всичкото това той ще го предприеме и ще го направи".

Той коментира, че възможните канали за контрабанда на цигари са много, но се работи активно и "че можем действително да вкараме в едни нормални, разумни граници всичко това, което се очаква да бъде в приходната част на бюджета от митниците".

Министърът добави, че е лесно да се ударят дребните дилъри, но те са "малките бушончета в цялостната система". За нас е важно да прихванем още самото влизане на цигарите и да бъдат предотвратени подобни влизания, каза Цветанов.

По думите му големите играчи са известни, но "всичко е въпрос на доказване и да може да документираш тяхната престъпна дейност". Това обаче не става от днес за утре, "става с подготовка и с използването на специални разузнавателни средства, свидетелски показания и цялостната схема", които да бъдат предоставени като доказателства пред съда.

Коментирайки последните полицейски акции Цветанов каза, че "срастването на организираната престъпност с корупцията и с политическите партии е довело до това състояние, в което днес се намира държавата, защото зад тези "Безхаберници", за които говорихме, това са снаряди, които са излезли от министерствата, пуснати са на пазара, без обаче никой да следи за това какво е наличното, какво е състоянието на тези боеприпаси и какво би могло да предизвика всичко това".

Споделяне

Още по темата

Още от България