Шефът на митниците руга дълго Ревизоро, ядосан от коментарите му

Шефът на митниците руга дълго Ревизоро, ядосан от коментарите му

Директорът на агенция ″Митници″ се разядоса на някогашния митнически шеф Емил Димитров - Ревизоро и в сряда отдели час и половина, за да го опровергава, свиквайки пресконференция. Темата ѝ беше изпълнението на приходите на митниците за първото тримесечие на годината и структурните промени, предприети в сектора.

На практика обаче Ваньо Танов посвети цялото време и хвърли доста енергия за ″разобличаване″ на коментарите на Ревизоро.

Откакто Танов пое митниците, Емил Димитров е чест гост на медиите, където коментира състоянието на ведомството и по-специално действията на Танов, който оглави агенцията с идването на власт на ГЕРБ като лично назначение на премиера Бойко Борисов.

Танов бе директор на ГДБОП до 2007 г. Основният упрек към неговото назначение в митниците бе, че не разбира нищо от спецификата им, защото цял живот е бил полицай. Това е и лайтмотивът в честите публични изяви на Ревизоро, който твърди, че след като не прави радикални смени на персонала на митниците, Танов не може да очаква подобряване на резултатите от работата и запушване на контрабандните канали.

В сряда шефът на митниците заяви, че няма да тръгва по пътя на Ревизоро и да уволнява безразборно, както той е направил през няколкото месеца, когато оглавяваше ведомството. ″Димитров махна 400 души, после съдът ги върна на работа и им бяха изплатени по десет заплати обезщетение″, каза Танов и се зарече ″повече на този глупак да не отговаря″, защото, ето какво се получавало: ″Той ходи в една медия и приказва, на другия ден аз ходя в друга и му отговарям, после той идва в тази, аз отивам в другата и така до безкрайност″...

″Защо го наричат Ревизора? Защото е ревизирал листите и кламерите. А защо го уволниха и какво е правил оттогава″, продължи Танов, като заподозря, че атаките срещу него са, защото не е назначил Емил Димитров за свой заместник на мястото на Красимир Николов, известен в митническите среди с прозвището си Шпертплата.

″За да се освободя от корумпираните, например, на Свиленградската митница, ще трябва да я закрия″, додаде ядосаният Танов и допълни, че ведомството му е спечелило 24 дела на уволнени в Свиленград, а е вдигнат мерникът на още шестима служители. Всички работещи там са роднини, един на друг си викат ″бравчеде″, оплака се още Танов и заяви, че разчистването на агенцията трябва да става законово, така че да няма съдебни дела или оплакването, че като дойде нова власт, изчиства служителите, назначени при предишната.

Във връзка с данните за постъпленията, събрани от митниците през първото тримесечие, Танов заяви, че не е коректно на базата на спада за тримесечието в приходите спрямо плана да се правят изводи за годишен спад. Може да има такъв, а може и да няма, каза Танов, като прогнозира, че е трудно някой да каже какви ще са цените на петрола след шест месеца, от което зависи и размера на събрания ДДС при запазване на другите условия.

Постъпленията от новите акцизи върху цигарите се събират през април, досега действаше тримесечният гратисен период за използване на количествата със стари бандероли, обясни още директорът на митниците.

Танов повтори тезата си, че при всяко увеличаване на акцизите на цигарите с 10% потреблението на ″редовни″ цигари с бандерол спада с 4%, или с други думи контрабандата се увеличава с толкова, защото делът на отказалите се да пушат заради по-високите цени е пренебрежимо малък. По негови сметки за България спадът дори бил от 5.1%. Ако акцизът се увеличи с 36%, какъвто е случаят с цигарите у нас от 1 януари т. г., контрабандата е около 14% от продаваните на вътрешния пазар количества. това обаче е извън другата контрабанда, която си тече, независимо от акцизните ставки.

Танов обаче отрече да е привърженик на замразяване на акцизите, защото поради различията в цените на цигарите в България и съседните страни, ″на него ще му се отвори много повече работа″.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?