Премиерски съветник: Не ни трябва полиция, скрита зад маски

Неочаквана критика срещу методите на провежданите полицейски акции отправя съветникът на премиера и секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет Румен Миланов.

В интервю за в. "Труд", на въпрос одобрява ли операциите с крещящи имена - "Наглите", "Безхаберниците" и пр., Миланов отговаря: "Като цяло - да. Но операциите не са еднакви, те третират престъпна дейност, различна по характер. За нея трябват различни инструменти. По един начин ще задържиш извършител на финансово престъпление - някой с "очилца", както казва премиерът. Друг е начинът за някой, който е рязал пръсти, или е залагал бомби. За "Наглите" - добре. Но ме смущава начинът, по който беше задържан бившият министър Цонев. Противно на моите разбирания той беше наречен от Роман Василев "престъпник", преди да се е произнесъл съдът. Но не е само на прокурора вината. Той е изразител на предварителната нагласа за провеждане на полицейската операция, за чиято законност отговаря."

Миланов, който е бивш шеф НСО, на жандармерията, на КАТ и оглавяваше НСБОП, докато главен секретар на МВР бе Бойко Борисов, казва още, че ако сега той е бил шеф на антимафиотите, "със сигурност" нямаше да накара бившия военен министър да падне на колене.

"Целта на задържането не е "порицание", а преустановяване на противоправно деяние и осигуряване на извършителя му за наказателния процес. Средствата за задържане са изброени в Закона за МВР. Сред тях са белезниците. Но институтът на унижението никъде не фигурира. Задържаният трябва да носи своята отговорност - да, но той е и гражданин и има права", пояснява Румен Миланов.

Запитан би ли поел риска да обиди някой невинен, служейки си с епитети като "Наглите" и с атаки на маскирани полицаи, Миланов посочва, че не би искал да се поставя на мястото на Цветан Цветанов.

"Пък и въпросът ви опира не до Цветанов, а до манталитета на полицая. В стратегията ние отбелязваме (в стратегията за национална сигурност, която сега се обсъжда – бел. ред.Mediapool): полицаят е призван да прави услуги на населението, да помага, а не да наказва и заклеймява: този е нагъл, оня - лихвар... И на нас не ни трябва полиция, която да се крие зад маски. Като началник в МВР аз само в крайни случаи - при задържане на терористи или остри наркоиграчи, съм разпореждал на полицаи да крият лицата си. В общия случай е нормално полицаят да е с открито лице пред гражданина, който е погазил закона и трябва да бъде задържан. Нищо лично между двамата. Полицаят представлява закона, той е легитимен - с униформа, върши си работата. Престъпникът знае, че няма защо да му отмъщава. Ако не от него, ще бъде хванат от негов колега", казва шефът на Съвета по сигурността към МС пред в. "Труд".

Споделяне

Още по темата

Още от България