Правителствената криза в Северна Македония е пред финал. Кой влиза в новия кабинет

Сн. ЕПА/БГНЕС

Заседанието на парламента на Република Северна Македония за избор на новото правителство на премиера Димитър Ковачевски ще се състои в събота от 11 часа, съобщиха македонските медии, цитирани от БТА.

Дебатите ще продължат най-много два дни, а гласуването ще се състои най-късно до 24 часа на втория ден или в този случай в неделя до полунощ.

Правителството е избрано, ако за него гласуват мнозинството от общия брой депутати в Собранието.

Новото правителство ще има 21 членове. СДСМ и коалицията около него ще имат 12, Демократичният съюз за интеграция - шест, а Алтернатива - трима министри. Кабинетът ще има един член повече - министър без портфейл, пост, който получи Алтернатива.

От правителството си тръгват осем досегашни членове, включително премиерът Зоран Заев, а също вицепремиерът Никола Димитров, министърът на отбраната Радмила Шекеринска, на здравеопазването Венко Филипче, на образованието и науката Мила Царовска, на труда и социалната политика Ягода Шахпаска и министърът на културата Ирена Стефоска.

Местата им ще бъдат заети от досегашния министър на правосъдието Боян Маричич /СДСМ/, който става вицепремиер по европейските въпроси, Славянка Петровска /СДСМ/ - министър на отбраната, Беким Сали от Алтернатива - на здравеопазването, Йетон Шакири /ДСИ/ - министър на образованието и науката, Йована Тренчевска /СДСМ/- министър на труда и социалните въпроси и Бисера Костадиновска-Стойчевска /СДСМ/- министър на културата.

Адмирим Алити от Алтернатива е предложен за министър на информационното общество и администрацията, а Джемаил Чупи от същата партия е предложен за министър без портфейл, отговарящ за диаспората.

В новото правителство остават вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи /СДСМ/, а ново име е Славица Гърковска /СДСМ/, която трябва да бъде вицепремиер за борбата с корупцията и престъпността.

Фатмир Битичи /ДСИ/ е предложен да запази поста си на вицепремиер на икономиката, министър на транспорта и съобщенията Благой Бочварски /СДСМ/, Любчо Николовски - на земеделието.

Външният министър Буяр Османи /ДСИ/ и вътрешният министър Оливер Спасовски /СДСМ/ запазват постовете си.

Вчера Османи обяви, че се подготвя съвместно правителствено заседение на София и Скопие, като преди това очакват в страната визитата на българския премиер.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?