Правителството иска да спре продажбата на българско гражданство

снимка БГНЕС

Служебното правителство иска да прекрати възможността за покупка на българско гражданство срещу инвестиции. Предложението бе направено преди месец и половина от правосъдния министър Янаки Стоилов и е възприето кабинета. Това става ясно от публикуваните в понеделник за обществено обсъждане законодателни промени, които предвиждат премахването на разпоредбите, свързани с т.нар."златни паспорти", съобщава "Сега".

В мотивите се припомня, че чужденците могат да придобият българско гражданство срещу инвестиция от един милион лева. След подаването на документите обаче се оказва, че инвестиции реално не са направени, а българското гражданство е предоставено.

"Ако има нарушения при раздаването на българско гражданство, те са при процедурата по т.нар. инвестиционното гражданство или "златните паспорти", обясни правосъдния министър Янаки Стоилов през август пред парламентарната комисия "Магнитски".

Стоилов отговори на въпрос Хамид Хамид от ДПС, който се интересуваше дали е установено, че бившият депутат Делян Пеевски е оказвал натиск при даването на българско гражданство.

Влияние в тези процедури от страна на друг санкциониран, бившия зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, известен като "лейтенантът на Пеевски", бе посочено в съобщението на американското финансово министерство.

Според съобщението Желязков е бил използван от Пеевски за "осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна".

ДПС отхвърля каквато и да е съпричастност на видния си бивш депутат Пеевски в корупционни схеми. Тъй като нито ДПС, нито Пеевски са в състояние да оборят пред американските власти наложените санкциите, представителите на ДПС се опитват по всякакъв начин да изчистят името му поне чрез парламентарната комисия "Магнитски".

"Пределно ви е ясно, че няма как едно лице, което не е член на съвет (по гражданство б.р.), да взема участие в неговите заседания, дали има някакви фактически влияние, аз не мога да установя, няма документална следа", каза Стоилов в отговор на Хамид.

Янаки Стоилов обаче заяви, че е поискал от ДАНС да направят проверка за раздаването на "златните паспорти", т.е. паспорт срещу инвестиции. За наличието на реални инвестиции би следвало да следи агенцията за чуждестранни инвестиции, обясни Стоилов.

Разследване на Mediapool в началото на тази година показа, че "златните паспорти" не са довели никакви инвестиции в страната.

В края на април т.г. Европейският парламент за втори път призова България, Кипър и Малта да прекратят издаването на т.нар. "златни паспорти" за направени инвестиции от чужденци в икономиките им.

Според евродепутатите тази стъпка ще бъде част от усилията за спиране на руските стратегически инвестиции в ЕС с цел подривна дейност, подкопаване на демократичните процеси и институции, както и разпространението на корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?