EUobserver:

Правни и политически проблеми могат да забавят европейския спасителен фонд

Правни и политически проблеми могат да забавят европейския спасителен фонд

Правни препятствия в Германия, Ирландия и Естония, както и политическата несигурност в Холандия, могат да отложат задействането на постоянния спасителен фонд за еврото в момент, в който се засилват опасенията, че състоянието на испанската икономика изисква силна "защитна стена", пише EUobserver.

Изданието дава за пример ирландски депутат, който във вторник е внесъл конституционна жалба, с коятооспорва съответствието на европейските договори за Европейският механизъм за стабилност (ЕМС) и фискалния пакт за бюджетна дисциплина, с конституцията на страната.

Подобна жалба миналия месец внесе и естонският омбудсман. Той оспорва законността на т.нар. процедура по спешно гласуване на ЕМС, която позволява на по-големите държави членки да вземат решения, дори и по-малките да са против.

Дори и обаче Ирландия и Естония да отложат ратификацията на договора за ЕМС, на теория той може да влезе в сила на 1 юли, както е планирано, тъй като делът на двете страни е по-малко от 10% от общия капитал – такъв е прагът, отвъд който фондът не би могъл да функционира.

Ако обаче германският конституционен съд приеме правните възражения, подготвени от бившия министър на правосъдието Херта Даублер-Гмелин, това може да наложи промяна в плановете за фонда. Гмелин, която бе министър в първия кабинет на Герхард Шрьодер, смята, че ЕМС "преминава червената линия" и подкопава компетентността на националните парламенти да вземат решения за националните бюджети.

Аз съм за повече Европа, но не за Европа, определяна от политическите елити, каза тя, заяви Гмелин в петък.

Euobserver добавя, че е възможно новите европейски споразумения да бъдат оспорени пред Конституционния съд и от германската лява партия и от един депутат от Бавария.

В същото време Холандия, която осигурява 5.7% от средствата във фонда, е поставена в затруднено положение, тъй като правителството на малцинството трябва да разчита на социалдемократическата опозиция да подкрепи двата договора в парламента.

В същото време представители на ЕС в Брюксел са притеснени, че нарастващите лихви по испанските ценни книжа са сигнал, че пазарите отново губят доверие в способността на еврозоната да въведе ред в собствената си къща. "Лятото ще е горещо и ще започне по-рано, казал европейски служител пред изданието.

Доходността по десетгодишните облигации на Испания се повиши над 6 на сто в понеделник за първи път, откакто през ноември Европейската централна банка започна да предоставя на банките в еврозоната евтини кредити на обща стойност 1 трилион евро.

"При сегашното пазарно положение на Испания е от ключово значение задействането на ЕМС колкото е възможно по-бързо", заявява пред изданието главният икономист на голяма европейска банка. Колкото до правните спънки и политическите проблеми пред фонда, той казва, че "всичко зависи от Карлсруе" – градът, в който работи германският конституционен съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?