Правосъдното министерство уволнява служителите си в затворите с пенсия и заплата

Правосъдното министерство уволнява служителите си в затворите с пенсия и заплата

Служителите в Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и в Главната дирекция "Охрана", които все още получават заплата, въпреки че вече са пенсионирани постепенно ще бъдат освободени.

Това съобщи в понеделник пред сайта "Правен свят" зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев по повод на сигнал от Синдиката на служителите в затворите, в който се твърди, че със заповед на министър Диана Ковачева без предизвестие, от 1 септември 2012 година, се прекратяват договорите на всички придобили и упражнили правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст (работещи пенсионери).

 

"Няма такова нещо. Има конкретни случаи, но категорично не са освободени всички. Предприетата политика обаче е поетапно да се освобождават служители, които вземат и пенсия, и заплата, защото така се товари неимоверно бюджетът и не се дава възможност за развитие на младите кадри", коментира Георгиев пред електронното издание.

 

Той призна, че практиката на правосъдното ведомство е да освобождава такива служители без предизвестие, но уточни, че това не нарушава правата им, тъй като те получават обезщетение за неспазено предизвестие в размер на една брутна заплата.

 

Георгиев изрично подчерта, че не се освобождават служители, които са придобили право да се пенсионират, но не са го направили, а само тези, които вземат и пенсия, и заплата. Идеята на ведомството е местата на освободените да бъдат заети от сегашните млади кадри, които да получат възможност за кариерно израстване, а пък за техните места текат постоянни конкурси.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?