Православието се готви за единна позиция за евтаназията и еднополовите бракове

Православието се готви за единна позиция за евтаназията и еднополовите бракове

Въпросите за еднополовите бракове, евтаназията, трансплантациите и сурогатното майчинство, вероятно ще попаднат в дневния ред на предстоящия през 2016 г. Велик събор на православната църква. Решението за свикване на събор след две години е било взето в Истанбул на събранието на предстоятелите на Поместните православни църкви, свикано от Вселенския патриарх Вартоломей. Това съобщи "Дневник", като цитира Александра Карамихалева от пресцентъра на Светия синод.

В срещата участва и българския патриарх Неофит.

Подготовката за Вселенски събор продължава вече 50 години и доста от темите му са обсъдени, е обяснила Карамихалева. По думите ѝ на събора всяка православна църква, без значение от големината и територията, на която се разпростира, ще участва с равен брой представители - предстоятелите и още 24 архиереи и епископи, и ще има един глас.

Решенията на Великия събор обаче ще се взимат с пълно единодушие - така и една църква да е против, би осуетила приемането на едно или друго решение.

Вселенският патриарх ще е домакин на събора, който ще се проведе в Истанбул в църквата "Света Ирина" - храм, който никога не е превръщан в джамия, макар и да не е действащ. На президиума ще стоят всички предстоятели на църкви, с което ще се подчертае равенството между всички.

Скоро ще бъде свикана работна комисия, в която ще влязат по двама души от всяка църква - архиерей и експерт, която ще се заеме да преразгледа всички теми, по които е постигнато до момента съгласие, за да влязат в дневния ред на събора. Сред тях са диалогът с другите религии, църковният пост в съвременния свят, както и въпросът за брака при свещенослужителите.

Сега свещениците могат да служат, ако са семейни, но нямат право на втори брак, ако овдовеят.

Очаква се православните църкви да се произнесат и по други въпроси на съвремието като еднополовите бракове, евтаназията, присаждането на органи, сурогатното майчинство. Това са реални проблеми, с които се сблъсква днешният свят, и православието трябва да си каже становището, коментира Карамихалева.

Сред темите, по които ще се търси съгласие, е и кой дава автокефалията на една православна църква - църквата майка, вселенският патриарх или всички поместни църкви. Този проблем например стои пред автокефалията на македонската църква.

Споделяне

Още от Общество