Празник на Светите братя Кирил и Методий и годишнина от възстановяването на Българската патриаршия

Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит благославя учениците, които преминаха в шествие по софийските улици. Сн. БГНЕС

С пъстро шествие по софийските булеварди стотици ученици от училищата по изкуства отбелязаха 11 май, църковния празник на Светите братя Кирил и Методий.

Облечени в народни носии и тениски с лика на Светите братя, с българския трибагреник в ръката и с гвардейците на чело, учениците се събраха пред ДНК, откъдето с песни и танци преминаха през бул. "Витошка" до паметника на Св. Свети Кирил и Методий пред Народната библиотека, където поднесоха венци и цветя.

Когато стигнаха до храма "Св. Александър Невски" те бяха приветствани и от главата на българиста православна църква Патриарх Неофит, а докато камбаните звъняха тържествено, над купола на храма се появи дъга.


В словото си към младежите, произнесено пред НДК, министърът на културата Петър Стоянович каза: "Азбуката на Солунските свети братя е всичко, което ни е опазило и ще ни опази като българи и онова, заради което сме една от големите нации в Европа и света".

Патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", чийто северен престол е посветен на Светите братя Кирил и Методий.

Ако християнската вяра не стане определяща в нашия живот, ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния, каза патриархът в словото си.

"С днешната тържествена Света литургия отбелязахме 61-та годишнина от възстановяването на Българската патриаршия и едновременно с това въздадохме отново почит и преклонение пред Светите равноапостолни славянски просветители Кирил и Методий, без чието величаво дело християнизацията на българския народ не би била така успешна, не би се устроила и просъществувала през превратностите на времето Българска патриаршия”, отбеляза Негово светейшество в словото си.


По думите му, възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква е естествен завършек на подвизите на мъчениците за вярата през мрачните векове на турското робство и на борбите за църковна независимост през Възраждането.

"С вдигането на схизмата и с каноничното признаване на църковната ни автокефалия от всички поместни православни църкви е възстановена една правда. Българската патриаршия, която, поради трагичното за държавата и Църквата ни турско нашествие през XIV век, преустановява своето съществуване, отново е въздигната. През изминалите 61 г. самостойната БПЦ претърпя тежки изпитания. Вълните на злобата на този свят връхлитаха върху църковния ни кораб отвред и заплашваха да го потопят. Но Светият Дух, обещан ни от Спасителя, я укрепяваше и обновяваше живителните ѝ сили, изправяше я като Църква, побеждаваща, славна, над която портите адови няма да надделеят”, заяви патриарх Неофит.

Негово светейшество посочи, че много са задачите, които стоят днес пред Българската патриаршия. Въздигната преди 11 столетия в патриаршеско достойнство, родната ни Църква, се явява пазителка на "словото на живия Бог, който пребъдва довеки" и е призвана непрестанно да утвърждава в общественото съзнание принципите на християнската нравственост и да предпазва обществото от подмяна на ценностите.


Днес от Църквата се очаква отговор на нравствените и социални проблеми, стоящи пред съвременното общество и тя, заедно с всички родолюбиви и добронамерени люде, е призвана да способства за подобряването на духовно-нравственото състояние на народа при новите исторически обстоятелства, изтъкна патриарх Неофит.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество