Пределни цени за такситата ще има още през лятото, обеща министър

Пределни цени за такситата ще има още през лятото, обеща министър

Промените в Закона за автомобилните превози, с които ще се въведат пределни цени за таксиметровите услуги, ще бъдат разгледани от парламента през юли и ще важат още от лятото на тази година. Това заяви в петък транспортният министър Александър Цветков в интервю пред БНР.

Текстовете на промените, които обхващаха широк спектър от казуси в закона, веднъж стигнаха до парламента, но бяха оттеглени заради скандална поправка, която предвиждаше отпадане на категоризацията за автобусите за училищни екскурзии.

"Това ще стабилизира таксиметровите превози като бизнес среда, защото повишавайки доверието към таксиметровите превози, това ще повиши и ... броя на клиентите, които ще се возят. Сега възрастни хора не смеят да се качат на такси, защото не знаят дали няма да бъдат излъгани с някаква драстична сметка", аргументира се министър Цветков.

По думите му сериозни реформи са направени в автомобилния транспорт и те вече дават резултат. "Почти прекратихме черния пазар на шофьорски книжки ... Вече въведохме анонимни изпити с квестори ..., през юли ще се монтират и камери в изпитните помещения и тогава мога да твърдя със сигурност, че черният пазар на книжки ще бъде абсолютно прекратен", каза Цветков. Министърът се похвали и с огромния брой санкции, наложени върху нерегламентирани превози, които са в пъти повече спрямо минали години.

Към летищата в Горна Оряховица и Русе вече има инвеститорски интерес, каза още Цветков. "Ние ги подготвяме за концесия, която ще стартира в близките един-два месеца, в момента текат концесионни анализи на тези обекти и ще се намерят инвеститори, вече са заявили такъв интерес", посочи той.

Цветков заяви, че в момента тече планът за преструктуриране на БДЖ, който трябва да бъде подкрепен от Световната банка и от Европейската банка. "Много сериозна реформа, много сериозни мерки сме предвидили в БДЖ. Част от тях вече се случват и дават резултати и аз съм сигурен, че сме в правилната посока, тъй като европейски и световни експерти в областта на железопътния транспорт ... разглеждат и одобряват нашите действия по отношение на преструктурирането в железниците", добави Цветков. Той посочи, че съществува пакет от над 100 мерки за модернизиране и пазарна ориентация на компанията, част от които вече са приведени в действие, като финансовият резултат от тях само през тази година трябва да достигне 50 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес