Преди да напусне ГЕРБ, Грозданова искала да оглави представителството на ЕК в София

Бившата шефка на външната парламентарна комисия подкрепя протестите и иска оставката на Борисов

Преди да напусне ГЕРБ, Грозданова искала да оглави представителството на ЕК в София

Доскорошният председател на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова искала до напусне ГЕРБ "по елегантния начин" - като да оглави представителството на Европейската комисия в София. Това стана ясно от обясненията ѝ пред бТВ.Преди време премиерът се съгласил с това тя да заеме поста, но в крайна сметка това не се случило. 

Джема Грозданова е един от учредителите на новия политически проект "Републиканци за България" на бившия втори в ГЕРБ и доскорошен верен съратник на премиера Бойко Борисов Цветан Цветанов. Той напусна партията след скандала "Апартаментгейт".

Джема Грозданова обяви, че подкрепя протестите срещу управляващите и смята, че трябва да има оставка.

"Подкрепям протестите. Смятам, че българският парламент не е достатъчно легитимен, за да взима решения в момента. Да, трябва да има оставка", каза едно от бившите лица на ГЕРБ. Според нея фрагментацията в следващия парламент ще е голяма и компромисите сред политиците ще са налице. Тя не очаква бъдещите няколко парламента да бъдат дълготрайни.

Представителството на ЕК в София е без титуляр повече от година

Джума Грозданова обясни, че е напуснала ГЕРБ по много причини, като е една от тях е свързана с представителството на ЕК в София.

"Напуснах ГЕРБ поради много причини, натрупани във времето. Не съм напуснала партията, за да отида в проекта на Цветан Цветанов, но това беше най-естественото решение, което взех", каза бившият депутат от ГЕРБ пред бТВ.

"Хората, които дори малко ме познават, знаят, че съм много търпелив и балансиран човек, а тези, които ме познават повече, знаят, че когато взема решение, то е необратимо и окончателно", добави Грозданова.

Тя разказа, че е получила и благодарности, и упреци от бившите си вече съпартийци.

"Административният секретар на партия ГЕРБ Цветомир Паунов, благодарейки ми, даде упрек към мен и района ми, че не впрягаме целия си интелектуален потенциал да работим срещу десните партии. Аз искам да си сътруднича, не да работя срещу десните", каза бившата депутатка от ГЕРБ.

Като друга причина да напусне партията на Бойко Борисов тя изтъкна борбата ѝ срещу разрушаването на паметник на културата край мястото, където живее.

"Всяка година на 17 септември в Деня на София слушах, че трябва да се пази духът на стара София. Четири години се молех на Столична община да прекрати един незаконен строеж", каза Грозданова без да стане ясно за кой незаконен строеж говори.

Преди да си тръгне от ГЕРБ Грозданова потърсила "по-елегантния" начин да напусне партията. Кандидатствала за ръководител на представителството на Европейската комисия в София. "Затова говорих с Борисов година по-рано. Той се съгласи и оттогава не сме имали разговор", каза Грозданова.

Представителството на ЕК в София е без титуляр повече от година, след като Огнян Златев стана ръководител на представителството на ЕК в Хърватия в края на юни 2019 г.

В момента изпълняващ длъжността ръководител на представителството на ЕК в София е Цветан Кюланов, който е заместник-ръководител и съветник икономическо управление и европейски семестър в представителството на ЕК у нас.

В началото на тази година Брюксел обяви конкурс за длъжността, но оттогава няма решение за назначаването на титуляр. Процедурата не е публична и дори няма официална информация колко души са участвали в нея. От представителството на ЕК в София уточниха пред Mediapool, че "докато не приключи, ЕК не коментира текущи процедури по назначение на нейни служители".

По принцип ръководителите на представителствата на ЕК в страните членки се гласуват от колегиума на комисарите на Европейската комисия. Заради коронакризата събирането им беше затруднено и е възможно това да е причина за забавянето на избора на нов титуляр в София. Ръководителят на представителствата на ЕК в страните членки са към генерална дирекция "Комуникации" на ЕК и са на пряко подчинение на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Те имат задължение да докладват директно на кабинета ѝ за случващото се в страната.

Грозданова коментира още, че след българското председателство на Съвета на ЕС, темата европейска и външна политика е изчезнала изцяло от българския парламент.

"Не мога да кажа защо. Смятам, че правилникът на Народното събрание не се изпълнява, защото на всеки 6 месеца като народни представители имаме правото да чуем какво прави изпълнителната власт в европейските съвети. Има необходимост от отчитане на резултати и говорене за приоритети, които България има в дадени председателства", каза Грозданова.

"Брошките на ревера на ГЕРБ"

Грозданова каза още, че има "брошки на ревера на ГЕРБ", които не могат да бъдат пропуснати. Като пример даде невъзможността на България да ратифицира споразумението за търговия с Канада, което, според нея, говори, че все още сме в сферата на протекционизма и не искаме да търгуваме свободно.

"Не се присъединихме и към пакта за миграцията на ООН, както и към Истанбулската конвенция", посочи Грозданова. Тя допълни, че ще продължава да отстоява позицията си.

За работата ѝ с Цветан Цветанов

Грозданова обясни, че се познава с Цветан Цветанов от 2005 - 2006 г., но не е близка с него, никога не е ходила у тях и сега също ще спазва дистанция. Уточни, че от години е зъболекар на децата му.

По думите ѝ през цялото време е работила добре с него и сега отново ще се опита да го направи.

"Цветанов винаги е бил човекът, който е понасял негативите в партията. Сега се случва същото. Той е довел повече от 60% от хората в ГЕРБ и е направил максималното за структурите. Това не означава, че сега те ще се присъединят към новия проект. Няма кой да вземе някого, ако той не иска", допълни тя.

По думите ѝ Цветанов е напуснал ГЕРБ достойно.

"Нека да ви попитам, когато "лошият Цветанов" си тръгна, дали нещата са по-добре в партията и в парламентарната група? Не са по-добре. Това беше начин на управление и маниер на работа, който, смятам, че той е осъзнал сега, че трябва да бъде променен. Нека не забравяме, че Цветанов не е бил първият човек в партията", каза Грозданова.

В отговор на въпрос тя заяви, че не я притеснява луксозният апартамент с асансьор на бившия втори в ГЕРБ и смята, че той го е придобил законно, както сам увери.

Грозданова е благодарна, че е останала в партия ГЕРБ, защото е видяла разликата между енергията и мотивацията, която е имало при председателството и след това.

"Защитавала съм авторитета на България и никога не съм работила нито за Цветанов, нито за Борисов. Никой през тези години не е вдигнал телефона или ми е писал есемес, за да ми каже какво да правя, което значи, че съм си вършела работата", каза още тя.

Споделяне

Още от България