Реформаторският блок за "диалога" Цветанов-Пеевски:

Предишните и днешните управляващи разкриха как действа задкулисието

Анкетна комисия в НС да разследва публично всички ключови назначения в съдебната власт

Радан Кънев, Йонко Грозев и Атанас Атанасов

В битка за надмощие предишните и днешните управляващи разкриха порочните механизми, по които действа задкулисието в държавата. Това заявиха в сряда в обща позиция партиите от Реформаторския блок по повод публично разменените реплики и обвинения между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и Делян Пеевски.

Изнесената от двамата депутати информация разкрива случаи на пряка намеса на изпълнителната власт върху прокуратурата, прикриването на разследвания срещу съдии и висшестоящи прокурори, предрешаване на решенията на ВСС, покровителстване на организираната престъпност от министъра на вътрешните работи със съдействие на медийната империя на Пеевски. Тези твърдения потвърждават общоизвестния факт, че мафията в България е превзела държавата и унищожава демокрацията, подчертават от Реформаторския блок.

Според тях не е възможна промяна без тези твърдения да бъдат разследвани и фактите установени. Такова разследване обаче не може да бъде осъществено от прокуратурата, като пряко засегната от обвиненията. Напротив - именно държавното обвинение трябва да бъде основен обект на разследването, което трябва да бъде направено от Народното събрание, при гарантирана максимална публичност, се казва в позицията на Реформаторския блок.

Затова в нея се настоява главният прокурор да разпореди да бъде образувано досъдебно производство по произнесените факти и обстоятелства от Цветан Цветанов, а НС да създаде анкетна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата свързани с ключовите назначения през последните години в сектора за сигурност и в съдебната власт, както и всички публично направени твърдения за злоупотреба с разследващи правомощия от страна на служители на МВР и магистрати.

Да бъдат призовани всички лица, назначени в сектора сигурност и съдебната власт през последните години, за да дадат показания за всички свои срещи, на които техният избор е бил обсъждан, както и ангажиментите, които са поемани в хода на такива разговори. Заседанията на тази комисия да бъдат открити за обществото, за медиите и неправителствени организации.

Освен това от Реформаторския блок настояват президентът да свика спешно КСНС, тъй като изнесените данни за връзки на политици с хора от криминалния свят засягат пряко националната сигурност.

В заключение на позицията се изтъква, че премахването на задкулисието и прекъсване на връзките между политиката, властта и престъпността е една от основните цели на РБ. "Ние имаме готов план за реформи, който можем да осъществим за 18 месеца. Реализацията му ще гарантира пълното премахване на задкулисието и зависимостта на властта и политиката от криминални икономически интереси", заявяват партиите от блока.

Радан Кънев: Специализираната прокуратура да разпита Цацаров

Представяйки тази позиция в сряда говорителят на блока и лидер на ДСБ Радан Кънев отбелязва, че досега не е имало подобно признание от висши държавни служители, политици, в случая двама действащи народни представители, намесващи пряко главния прокурор на републиката.

Изнесени са данни за изключително тежки форми на злоупотреба с власт и търговия с влияние. Тази тема не може да остане затворена, не може да бъде подмината, тя е в основата на политическата криза, в която се намира България, в основата на липсата на правосъдие. Това е всъщност грозният облик, който стои зад премерените думи, които четем в докладите на ЕК и реалността зад лъжите, които управляващите ни казват, каза Кънев.

Той смята, че КСНС трябва да стигне до съгласие между политическите сили, че е наложителна парламентарна анкетна комисия. "Очакваме всички политически сили в българския парламент да се съгласят на такова разследване. Естествено най-много го очакваме от опозицията. Не може да няма толкова честни народни представители и дори в това НС", добави Кънев.

От РБ настояват специализираната прокуратура да извърши разпит на главния прокурор Сотир Цацаров, на заместника му Сарафов и на участниците в изнесените в медиите разговори, за да прецени дали трябва да се започне разследване за престъпления по служба.

От своя страна Йонко Грозев случаят ясно сочи основния проблем, пред който е изправена България - директно политическо влияние върху управлението на сектора за сигурност и правосъдието, което няма нищо общо с върховенството на закона и преследва единствено тясно-партийни и индивидуални интереси. Според него откъсването от този порочен модел може да започне само през разбиране и изчистване на това как са правени назначенията в сектора сигурност и в съдебната система до този момент.

Даваме си сметка, че е малко вероятно това да бъде направено от сегашния парламент, но без това да бъде направено нищо в България няма да се промени, заяви Грозев.

"Десните" разкритикуваха и новия закон за МВР, който е в седмичния ред на депутатите. Въпросът е защо се внася изцяло нов проект, който е "копи и пейст" на 80 на сто от текстовете в стария, коментира заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов. Скритият акцент според него е радикална промяна в кадровата политика, която да върне стария модел на концентрация на назначенията в ръцете на министъра на вътрешните работи.

На практика, обясни Атанасов, професионалните качества няма да имат значение, а чрез едноличното решение на министъра ще бъдат издигани на високи постове хора от кадровите банки на управляващите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?