Реформаторският блок за "диалога" Цветанов-Пеевски:

Предишните и днешните управляващи разкриха как действа задкулисието

Анкетна комисия в НС да разследва публично всички ключови назначения в съдебната власт

Радан Кънев, Йонко Грозев и Атанас Атанасов

В битка за надмощие предишните и днешните управляващи разкриха порочните механизми, по които действа задкулисието в държавата. Това заявиха в сряда в обща позиция партиите от Реформаторския блок по повод публично разменените реплики и обвинения между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и Делян Пеевски.

Изнесената от двамата депутати информация разкрива случаи на пряка намеса на изпълнителната власт върху прокуратурата, прикриването на разследвания срещу съдии и висшестоящи прокурори, предрешаване на решенията на ВСС, покровителстване на организираната престъпност от министъра на вътрешните работи със съдействие на медийната империя на Пеевски. Тези твърдения потвърждават общоизвестния факт, че мафията в България е превзела държавата и унищожава демокрацията, подчертават от Реформаторския блок.

Според тях не е възможна промяна без тези твърдения да бъдат разследвани и фактите установени. Такова разследване обаче не може да бъде осъществено от прокуратурата, като пряко засегната от обвиненията. Напротив - именно държавното обвинение трябва да бъде основен обект на разследването, което трябва да бъде направено от Народното събрание, при гарантирана максимална публичност, се казва в позицията на Реформаторския блок.

Затова в нея се настоява главният прокурор да разпореди да бъде образувано досъдебно производство по произнесените факти и обстоятелства от Цветан Цветанов, а НС да създаде анкетна комисия за установяване на фактите и обстоятелствата свързани с ключовите назначения през последните години в сектора за сигурност и в съдебната власт, както и всички публично направени твърдения за злоупотреба с разследващи правомощия от страна на служители на МВР и магистрати.

Да бъдат призовани всички лица, назначени в сектора сигурност и съдебната власт през последните години, за да дадат показания за всички свои срещи, на които техният избор е бил обсъждан, както и ангажиментите, които са поемани в хода на такива разговори. Заседанията на тази комисия да бъдат открити за обществото, за медиите и неправителствени организации.

Освен това от Реформаторския блок настояват президентът да свика спешно КСНС, тъй като изнесените данни за връзки на политици с хора от криминалния свят засягат пряко националната сигурност.

В заключение на позицията се изтъква, че премахването на задкулисието и прекъсване на връзките между политиката, властта и престъпността е една от основните цели на РБ. "Ние имаме готов план за реформи, който можем да осъществим за 18 месеца. Реализацията му ще гарантира пълното премахване на задкулисието и зависимостта на властта и политиката от криминални икономически интереси", заявяват партиите от блока.

Радан Кънев: Специализираната прокуратура да разпита Цацаров

Представяйки тази позиция в сряда говорителят на блока и лидер на ДСБ Радан Кънев отбелязва, че досега не е имало подобно признание от висши държавни служители, политици, в случая двама действащи народни представители, намесващи пряко главния прокурор на републиката.

Изнесени са данни за изключително тежки форми на злоупотреба с власт и търговия с влияние. Тази тема не може да остане затворена, не може да бъде подмината, тя е в основата на политическата криза, в която се намира България, в основата на липсата на правосъдие. Това е всъщност грозният облик, който стои зад премерените думи, които четем в докладите на ЕК и реалността зад лъжите, които управляващите ни казват, каза Кънев.

Той смята, че КСНС трябва да стигне до съгласие между политическите сили, че е наложителна парламентарна анкетна комисия. "Очакваме всички политически сили в българския парламент да се съгласят на такова разследване. Естествено най-много го очакваме от опозицията. Не може да няма толкова честни народни представители и дори в това НС", добави Кънев.

От РБ настояват специализираната прокуратура да извърши разпит на главния прокурор Сотир Цацаров, на заместника му Сарафов и на участниците в изнесените в медиите разговори, за да прецени дали трябва да се започне разследване за престъпления по служба.

От своя страна Йонко Грозев случаят ясно сочи основния проблем, пред който е изправена България - директно политическо влияние върху управлението на сектора за сигурност и правосъдието, което няма нищо общо с върховенството на закона и преследва единствено тясно-партийни и индивидуални интереси. Според него откъсването от този порочен модел може да започне само през разбиране и изчистване на това как са правени назначенията в сектора сигурност и в съдебната система до този момент.

Даваме си сметка, че е малко вероятно това да бъде направено от сегашния парламент, но без това да бъде направено нищо в България няма да се промени, заяви Грозев.

"Десните" разкритикуваха и новия закон за МВР, който е в седмичния ред на депутатите. Въпросът е защо се внася изцяло нов проект, който е "копи и пейст" на 80 на сто от текстовете в стария, коментира заместник-председателят на ДСБ Атанас Атанасов. Скритият акцент според него е радикална промяна в кадровата политика, която да върне стария модел на концентрация на назначенията в ръцете на министъра на вътрешните работи.

На практика, обясни Атанасов, професионалните качества няма да имат значение, а чрез едноличното решение на министъра ще бъдат издигани на високи постове хора от кадровите банки на управляващите.

Споделяне
Още по темата
Още от България