Предколеден скандал между България и Сърбия

Сръбските митничари не допуснаха подаръци за българските деца в Босилеград

Босилеград, сн. БГНЕС/архив

Сръбските митнически власти върнаха микробус с коледни подаръци, изпратени от Столичната община до българските деца в Босилеград, което доведе до предпразничен дипломатически скандал между двете страни.

След намесата на премиера Бойко Борисов Сърбия все пак е поела ангажимент да допусне буса. И двете страни определиха казуса като "недоразумение", но българите в Босилеград се оплакват често от проблеми със сръбските власти.

Преди година те задържаха в града български лекари, които бяха отишли да прегледат нуждаещи се хора по покана на местно дружество. 

Върнатата пратка с подаръци съдържа 180 коледни пакетчета, които е трябвало да бъдат раздадени на коледно тържество, организирано от Столичната община и Културно-информационния център в Босилеград.

“Това не се случва за първи път. Не си спомням в моята 20-годишна практика едно културно мероприятие да е минало безпроблемно”, каза пред bTV Иван Николов, директор на центъра.

"Става дума за селективно прилагане на законите, с което явно се отправят недвусмислени политически послания, в смисъл, че не е желателно да провеждате културна политика в Босилеград и ние винаги можем да ви попречим да не я провеждате", допълни той.

Тържеството с културна програма се е провело, но децата са останали без подаръци.

Според външния министър Екатерина Захариева причината за спирането на пратката е, че част от лакомствата не са придружавани с необходимите санитарни документи.

"След като всичко се изясни, имаме уверението, че микробусът, след изпъление на всички процедури, ще премине", посочи Захариева.

В Сърбия българското малцинство е официално признато. 19-те регистрирани съвета на националните малцинства участват в решаването или самостоятелно решават въпроси в областите на образованието, информирането, културата и официалната употреба на езиците.

"Да не допускаме такива недоразумения да развалят празници"

Екатерина Захариева съобщи, че бусът отново пътува за Босилеград и тя очаква този път да стигне до там

"Имаме пълното съдействие от сръбските власти, българският премиер се е чул със сръбския си колега, нашият посланик беше в тяхното външно министерство, за да уточнят всички процедури и имаме уверението, че децата ще получат коледните си подаръци", каза Захариева.

Според нея случилото се е "неприятна случка". Тя успокои, че двете страни са се разбрали да има по-добра координация, за да не се допускат подобни случаи в бъдеще.

"Нека да не допускаме такива недоразумения да развалят детски празници, по никакъв начин не желаем да вредят на двустранните отношения", каза тя.

Босилеград се намира на 120 км от София. Над 80 процента от осемте му хиляди жители са българи.

"На високо ниво отношенията са чудесни"

Захариева коментира, че ѝ се иска "така, както на най-високо ниво отношенията са чудесни, на всички нива в двете държави да не се допускат такива неприятни случки".

"Иска ми се всички нива в двете държави да виждат, че има позитивна промяна в отношенията", посочи тя.

Вицепремиерът допълни, че сръбският закон за защита на малцинствана е добър и припомни, че правата на малцинствата са едно от задълженията на Сърбия в предприсъединителния процес.

Посланикът на Сърбия Владимир Чургус отбеляза, цитиран от БТА, че казусът е решен по бърз начин, и посочи, че отношенията са добри и всички недоразумения могат да се решат по позитивен начин. По думите му не става въпрос за тенденция.

Заместник-кметът на Тодор Чобанов посочи от своя страна, че повече от 10 години Столичната община организира различни културни и образователни дейности в съседни общини, в които има български малцинства.

"Както всяка година, организираме и тази година коледно тържество, където подаряваме на децата пакети с книги на бългаски език и лакомства. Не сме имали затруднения от страна на сръбските власти и се надявам да продължим тази добра традиция", отбеляза той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България