Председателят на БЛС: В здавеопазването се краде от съня и празниците на лекарите

Председателят на БЛС: В здавеопазването се краде от съня и празниците на лекарите

“В тази система се краде. И знаете ли къде се краде? Краде се, и благодаря за това на моите колеги и на медицински сестри - краде се от съня, краде се от празниците, краде се от невъзможността да бъдем със семействата си. Да, тези хора, тези мои колеги, всички участници в системата на здравеопазването, независимо от условията, в които се намират, крадат от себе си и от техните семейства, за да отидат и в даден момент да помогнат“.

Така председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев отговори на коментара на финансовия министър Владислав Горанав отпреди ден, че “здравната система е пропита от лични и корпоративни интереси и от нея се краде много“.

Думите на Горанов бяха в защита на предлаганите в бюджета на здравната каса за догодина мораториуми за финансиране на нови медицински дейности и лекарства с нови молекули.

Срещу това ограничение се обявиха съсловните лекарски и фармацевтични организации, а депутати дори намекнаха, че ограниченията ще бъдат оспорени в съда.

Лекарският съюз е недоволен от увеличението в бюджета на парите за извънболничната помощ, тъй като смята, че ръстът на минималната заплата ще го “изяде“. Според съсловната организация са възможни фалити на поликлиники и лекарски практики в извънболничната помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от България