Председателят на Сметната палата разкритикува новия закон за институцията

Лидия Руменова. Сн. БГНЕС

Подготвеният от управляващите нов закон за Сметната палата е опит за политическо овладяване и административен натиск върху дейността на институцията. Това каза председятелят на Сметната палата Лидия Руменова, която представи одитната програма на институцията за годината.

Приетият на първо четене нов закон за Сметната палата предвижда връщане на 3-членния ръководен състав на ведомството - председател и двама заместници. В момента палатата се управлява от 9 души. С приемането му ръководството на одитната институция ще бъде сменено. По същия начин беше променено то при предишния парламент, когато за председател беше избрана Руменова.

Според председателя на Сметната палата намаляването на членовете на ръководството ще концентрира огромен обем работа в двама души - заместник-председателите, които ще се занимават с одитите. Това пък поставя под съмнение компетентността, качеството на работата и спазването на сроковете на изпълнение.

„Изцяло се заличава независимостта на Сметната палата. Първо, защото е премахнат принципа на мандатност. Сега тя се назначава от всеки управляващ. И на второ място това, че бюджетът на Сметната палата се управлява от изпълнителната власт, от министъра на финансите, ликвидира всякаква финансова независимост“, смята Руменова.

Тя предупреди, че ако новият закон бъде приет, общините с бюджет до 10 млн. лв. няма да бъдат одитирани от Сметната палата. Руменова обясни, че тези общини имат общ бюджет от 800 млн. лв., а активите им надхвърлят 6 млрд. лв. С приемането на новия закон харченето на средствата им щяло да мине „в зоната на здрача“.

„В новия закон е предвидено председателя и заместник-председателите да могат да работят по европейски проекти и програми, което означава, че тези проекти и програми никога не могат да бъдат одитирани от Сметната палата, защото това е конфликт на интереси“, каза още Руменова. Тя добави,че се ограничава и компетентността на палатата по отношение одита на европейските средства и го свежда до одит на чисто счетоводната част. „Така се изключва проверката на законосъобразността и целесъобразността“, посочи председателят на институцията.

През 2015-та година, Сметната палата планира одит на фонд "Земеделие", изпълнението на общинските проекти и програми, както и разходването на средствата за бедствия, аварии и наводнения. Ще бъде направен и цялостен преглед на сектор "Образование".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?