Представителите на АБВ в изпълнителната власт се разделиха с постовете си

Освободени са 5 зам.-министри и 8 зам.-областни управители на партията

Представителите на АБВ в изпълнителната власт се разделиха с постовете си

Един вицепремиер, петима заместник-министри, един областен управител и осем заместник областни управители – това са били хората на АБВ в управлението на страната към момента. Това стана ясно след като те напуснаха постовете, заради решението на партията да излезе от управлението.

Първи още във вторник вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин подаде оставка, която беше разписана от премиера Бойко Борисов. Малко по-късно същото стори и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

В сряда Борисов освободи още петима заместник-министри и осем заместник областни управители, назначени от квотата на АБВ.

Това са заместник-министрите на регионалното развитие Иван Аспарухов, на младежта и спорта Нина Найденова и тримата заместници на Калфин - Гълъб Донев, Николай Николов и Лазар Лазаров. Това съобщи правителствената информационна служба.

От заеманите постове са освободени и заместник областните управители на Велико Търново Николай Петров, на Русе Явор Янчев, на Монтана Петър Петров, на Софийска област Емил Атанасов, на Пловдив Владимир Маринов, на Търговище Йорданка Георгиева, на Перник Илинка Никифорова и на Плевен Красимир Иванов.

Бившият кмет на Мездра Иван Аспарухов стана зам.-министър на регионалното министерство веднага след сформирането на втория кабинет на ГЕРБ в края на 2014 г., докато дъщерята на бившия кмет на Карлово и бивш началник областното пътно управление Нина Найденова беше назначена през ноември 2015 г. Двамата бяха в редиците на БСП, но преминаха в новата партия на бившия президент Георги Първанов.

За разлика от хората на АБВ в администрацията, депутатите на партията в парламента трудно приемат решението на партийното ръководство за оттегляне от управлението.

Двамата шефове на комисии в парламента – Михо Михов на тази по отбрана и Борислав Борисов - по младежта и спорта - няма да напуснат постовете си.

Парламентарната група на АБВ възнамерява и занапред да подкрепя някои предложения на правителството и не смята, че има нужда от неговата смяна.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България