Предварителният контрол става задължителен за европроекти над 1 млн. лв.

Всички обществени поръчки за доставки и услуги над 1 млн. лева, финансирани от еврофондовете, ще подлежат на предварителен контрол, предвиждат промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), одобрени от правителството в сряда. Предварителният контрол се извършва от Агенцията по обществени поръчки (АОП) и представлява проверка на възложителя и подготвената от него процедура и условията, които поставя пред кандидатите. Досега предварителен контрол имаше само за поръчки за доставки и услуги над 1 млн. лв., но само ако възложителят вече е санкциониран за нарушение на ЗОП.

Предварителният контрол бе въведен в началото на миналата година и важи само за европроекти над определени суми, както и за обществени поръчки, които се възлагат без конкурс. За една година АОП е направила 265 проверки, установила е 52 нарушения и е изразила съмнения за нарушения в други 60 случая. При по-малко от половината – 97 процедури не е открито никакво нарушение.

Според промените в ЗОП, договор за обществена поръчка няма да се подписва преди приключване на всички спорове срещу решения на възложителя в процедурата. Обжалване на избора на изпълнител автоматично ще спира процедурата. Все пак ще се допуска изключение, когато поръчката е от изключителен обществен интерес. Ако в последствие се докаже, че договор е сключен в нарушение, възложителят ще се санкционира с глоба от 3 или 10 на сто от стойността на проекта.

Промените в ЗОП предвиждат да отпадне представянето на обезпечение при искане за

налагане на временна мярка “спиране на процедурата”.

Текстовете ограничават кръга на лицата, които подават декларации за конфликт на интереси. Това от една страна ще облекчи бизнеса, но от друга ще скрие свързаност на лица от фирмата – кандидат, извън този, който я представлява и управлява, с възложителя.

Според сега действащия ЗОП, декларации за конфликт на интереси подават членовете на управителния съвет или контролен орган, както и временно изпълняващ такава длъжност, включително прокурист или търговски пълномощник. Промените предвиждат декларации да подават единствено лицата, които представляват съответните търговски дружества, изпълнителният директор например.

За тази промяна настояха от бизнеса, тъй като сега действащите разпоредби утежняват изключително процеса.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес