Преговорите за Брекзит започнаха в Брюксел

Лондон: Искаме дълбоко и специално партньорство с ЕС

Сн. ЕПА/БГНЕС
Ръководителят на преговорния екип на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние даде в понеделник началото на преговорите за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз в присъствието на британския министър за Брекзит Дейвид Дейвис.
 
Барние съобщи, че целта на тази първа среща ще бъде определяне на приоритетите и програмата на преговорите. 
 
Очаква се Великобритания да излезе от ЕС в края на март 2019 г., две години след официалното задействане на процедурата за Брекзит от министър-председателката Тереза Мей на 29 март. 
 
Британският министър Дейвис коментира, че Великобритания иска да постигне с Европейския съюз споразумение, каквото няма друго в историята.
 
"Пътят е дълъг, но нашата дестинация е ясна: дълбоко и специално партньорство между Обединеното кралство и ЕС, споразумение, каквото няма друго в историята", посочва Дейвис в декларация, публикувана преди пристигането му в Брюксел.
 
Британският премиер Тереза Мей обяви твърд курс към Брекзит, но претърпя изборен провал и не е изключено привържениците на по-умереното поведение да постигнат по-голямо влияние при воденето на преговорите. Сред най-чувствителните въпроси, които трябва да бъдат изяснени, са статутът на европейските граждани във Великобритания и на британците в страните членки на ЕС. Предстои да се уточни какви ще бъдат финансовите задължения на Лондон към ЕС, като предварителните очаквания са, че Брюксел може да поиска до 60 млрд. евро. 
 
Лондон ще следва конструктивно поведение 
 
Британският външен министър Борис Джонсън каза от своя страна, че ще се стреми към "позитивен и конструктивен" тон в преговорите и добави: "Повече неща ни свързват, отколкото ни разделят", съобщи Ройтерс.
 
По думите му преговорите за Брекзит трябва да подготвят почвата за "дълбоко и специално партньорство", каквото Лондон иска да поддържа занапред с ЕС.
 
Преди срещата в Люксембург на външните министри от съюза Джонсън изрази надежда, че преговорите ще доведат до "щастлива развръзка", която да е "от полза и за двете страни".
 
"Най-важното сега е да е гледаме към хоризонта, да мислим за бъдещето и за ново партньорство - дълбоко и специално партньорство, което искаме да изградим с нашите приятели", каза той.
 
Формално за постигане на споразумение са предвидени две години от момента на задействане на член 50 от Лисабонския договор на ЕС, тоест до март 2019 г. Но Брюксел е запазил период от половин година за одобрение на постигнатите договорености в европейските парламенти. При това положение британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис и ръководителят на преговорния екип на ЕК за Брекзит Мишел Барние ще имат общо около 500 дни, за да опитат да се договорят.
 
Меркел: Искаме добро споразумение и за двете страни 
 
Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че иска "добро споразумение" както за Великобритания, така и за ЕС.
 
На съвместна пресконференция с гостуващия в Берлин румънски президент Клаус Йоханис Меркел заяви, че за нея най-важно е ЕС да остане единен в процеса на преговори, да слуша внимателно желанията и очакванията на Великобритания, но и да отстоява своите интереси. 
 
"Искам да постигнем добро споразумение и то да бъде в интерес и на двете страни", каза Ангела Меркел и допълни, че е все още рано да се спекулира около детайлите.
 
Зам.-външният министър на Германия Михаел Рот  заяви от своя страна, че ЕС не иска да наказва Великобритания за това, че напуска ЕС, но подчерта, че Брекзитът не е от полза нито за Обединеното кралство, нито за ЕС.
 
Той посочи пред Инфорадио, че "ЕС, разбира се, иска да защити интересите си, но в същото време няма намерение да наказва Великобритания".
 
Рот каза също, че Брекзит ще е "много, много трудна операция" и че излизането на Обединеното кралство не само няма да подобри нещата, а ще ги направи още по-трудни. "И ние искаме да разрешим трудните неща колкото е възможно по-добре". 
 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа