ЕС казва на Мей: Плати си сметките и се дръж добре, ако искаш "мек Брекзит"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тереза Мей трябва да се съгласи да изплати британските задължения към Европейския съюз и да прекрати заплахите си за оттегляне без законово споразумение, ако желае преговори за "по-мек Брекзит", за какъвто призовават някои от нейните съюзници, казват преговарящите от ЕС.

Ако наказаната на изборите премиерка и министърът за Брекзита Дейвид Дейвис възприемат по-мек тон, когато преговорите най-после започнат в Брюксел идната седмица, те могат да постигнат добри отстъпки, мислят някои. Седмица след като Мей изгуби парламентарното си мнозинство в избори, които тя сама свика с надеждата да засили позициите си в преговорите, някои нейни колеги консерватори искат тя да се фокусира повече върху ограничаването на щетите за бизнеса и по-малко върху съкращаването на имиграцията и другите отношения с ЕС, когато Великобритания напусне съюза през март 2019 г.

Другите правителства в ЕС ще бъдат доволни да позволят на Великобритания да запази привилегията на свободна търговия, тъй като това би ограничило и удара срещу техните икономики, казаха високопоставени служители пред Ройтерс. Те обаче не са готови да смекчат условията и за министър-председателката ще бъде трудно да убеди партийните хардлайнери за Брекзита да ги приемат.

Да се спекулира обаче сега за различните варианти на един бъдещ търговски договор - дали Брекзитът ще е "мек" или "твърд", означава да се слага каруцата пред коня, казват те.

Лидерите на ЕС не дадоха на главния преговарящ Мишел Барние пълномощия за каквито и да са разговори за търговия, докато той не постигне рамкови споразумения по приоритетите на Брюксел, включително задълженията на Лондон. Барние призна тази седмица, че в Лондон са "чувствителни" към твърденията на ЕС, че през 2019 г. Великобритания може би ще дължи на Евросъюза около 60 млрд. евро, и добави, че изчистването на този проблем ще помогне за постигане на търговско споразумение. "Бих желал много бързо да приключим с този въпрос и да намерим конкретни, прагматични и справедливи решения" , каза той в понеделник. "Нуждаем се от доверие, за да изградим бъдещите си отношения."

Лидерите на ЕС, които ще се видят с Мей на среща на върха в четвъртък, са обезпокоени от нееднократните ѝ заплахи за напускане "без споразумение", макар че повечето от тях, имайки предвид хаоса, който това би предизвикало, гледат на това като на блъф от предизборната кампания. Те са също раздразнени от отказа ѝ ясно да потвърди, че Великобритания ще плати "солената сметка" (по думите на Брюксел). Някои британски министри дори казаха, че ЕС може да дължи пари на Лондон.

Пазарлъци за сметката

Ако Дейвис, който започва формалните преговори с Барние в понеделник, покаже , че британците са склонни да приемат позицията на ЕС за решаване на приоритетните въпроси през "първата фаза", то тогава търговските разговори могат да започнат към края на годината - според Барние трябва да се следва график "стъпка по стъпка", за да се ограничи рискът от разрушителен сценарий за "никакво споразумение".

Според високопоставен служител от ЕС, сведущ по въпроса, преговори за "мек Брекзит" могат да бъдат "продуктивни" и да доведат до напредък през първите месеци, като британското отношение при обсъждането на финансовите проблеми "ще бъде първият сериозен тест за преговорите".

Има различия и по другия приоритетен за Брюксел въпрос - гарантирането на правата на 3 млн. граждани на ЕС, живеещи във Великобритания, но според дипломати той не е толкова проблематичен.

Лидерите приветстваха новия тон, идващ от Лондон, и говоренето за "мек Брекзит", предпоставки, които могат да бъдат не така деструктивни, както заплахите на Мей за пълно скъсване с общия пазар и с митническия съюз. Официални лица от поне няколко правителства виждат в това възможност за компромис по британската сметка. "Ако те откажат да платят, няма да има споразумение, - каза пред Ройтерс високопоставен служител от една страна членка на ЕС, занимаващ се с Брекзита. - Когато обаче се обсъжда размера на сумата, тук ще има гъвкавост."

Високопоставен служител в Брюксел каза, че тази сума, сравнена с нетната годишна вноска на Лондон към ЕС от около 10 млрд. евро, все пак ще е "нищожна" с оглед на икономиката на страната, а също и че окончателната сума ще бъде определена не толкова от технически и юридически аргументи, колкото от яки политически пазарлъци.

Пазарлъци за отстъпките

Постигането на значителен напредък по въпросите за бюджета и правата на гражданите, както и новата сухоземна граница между ЕС и Обединеното кралство в Ирландия, ще позволи на лидерите на ЕС да дадат на Барние към декември мандат да обсъжда евентуални бъдещи близки отношения, както и възможния след 2019 г. преходен период от няколко години , за да се облекчи процесът.

Барние говори за желание да се разглеждат различни опции, но служители на ЕС подчертават също, че по-голям достъп до пазарите на ЕС ще означава и поемане на по-големи разходи, близки до тези за членство в ЕС. Те изразяват съмнения дали Великобритания може да намери политически консенсус по този въпрос. Останалите 27 страни, включително водещите - Германия и Франция, искат да разубедят други евентуални желаещи да последват британския пример и затова настояват, че споразумението за Брекзит трябва да дава по-малко преимущества, отколкото пълното членство.

"Всички опции са балансирани и са свързани със задължения", каза служител на ЕС, занимаващ се с Брекзита. Той отбеляза, че Мей, изглежда, се е стремяла към широкообхватно споразумение за свободна търговия, като договореното миналата година с Канада, но добави, че някои от тези, призоваващи за "мек" Брекзит, имат предвид условията, договорени с Норвегия и Турция.

Норвегия е в общия пазар, като в замяна приема свободната имиграция от ЕС, решенията на съдилищата на ЕС и бюджетни плащания. Турция има специален статут по отношение на митническия съюз, но трябва да следва Брюксел по отношение на търговската политика с другите глобални играчи.

Проблем за Брюксел, ако започне преговори по такива модели, ще възникне, в случай че поддръжниците на Брекзита решат да ги блокират. Това ще повиши риска от фатално забавяне и от недостиг на време за постигане на каквото ѝ да е споразумение. "Може ли след 10 месеца да се окаже, че няма реално мнозинство за това? Тогава всичко изведнъж става много несигурно", каза служителят.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа