Прекратен е търгът за новото таксуване в градския транспорт на София

Условията на процедурата се нуждаели от съществени промени

Прекратен е търгът за новото таксуване в градския транспорт на София

Обществената поръчка за новата системата за таксуване в столичния градски транспорт за 88 млн. лева е прекратена, съобщиха от "Център за градска мобилност" (ЦГМ).

Заповедта на директора на ЦГМ Христиан Петров е от петък, а аргументът му е, "че са необходими съществени промени в условията на обявената поръчка, които биха променили кръга на заинтересованите лица".

Предстои обявяването на нова обществена поръчка за изграждането на тикет система, която трябва да въведе по-справедлив модел на таксуване в градския транспорт в София. Този въпрос се обсъжда повече от десетилетие, като за разработването на модела бяха изхарчени безвъзмедни средства.

Решението за прекратяването на търга идва след като преди две седмици поръчката беше спряна, заради обжалването ѝ в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

На 8 юни дружествата "Бърнърс енд Зимар", "Глобал Софтуеър Солюшънс" и "Аосиа България" подадоха жалби срещу търга. От пресцентъра на ЦГМ обясняват, че процедурата не е спряна в резултат на жалбите, а заради множеството искания на кандидатите за удължаване на срока, "за да могат да отговорят на изискванията на поръчката".

От мотивите на шефа на ЦГМ обаче става ясно, че най-вероятно условията са били дискриминационни и се е налагало да бъдат променени.

Обществената поръчка беше обявена на 15 май със срок за участие 60 дни. Интересът към нея беше голям – 14 компании закупиха документация за участие в търга.

Новата система за таксуване в градския транспорт предвижда пътниците да използват една карта във всички видове превозни средства. Таксуването ще става на база време или изминато разстояние. За целта ще бъдат поставени нови валидатори, както и системи за видеонаблюдение и броене на пътниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес