Заради липса на престъпление

Прекратено е делото за източване на волейболната федерация

Данчо Лазаров

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила в средата на септември разследването за източване на Българската федерация по волейбол (БФВ), съобщи във вторник говорителят на СГП Зорница Таскова.

Тя не посочи подробности от мотивите на колегите си, уточнявайки единствено, че до това решение се е стигнало заради липса на данни за извършено престъпление.

Досъдебното производство започна през август 2012 г. няколко дни, след като Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) констатира множество нарушения в дейността на федерацията, водена от Данчо Лазаров.

То се водеше срещу неизвестен извършител, въпреки че 6 от десетте акта, които АДФИ състави след края на проверката, бяха директно срещу Лазаров, а останалите 4 – към федерацията като юридическо лице.


Основните нарушения на волейболната федерация бяха свързани с непроведени обществени поръчки за близо 1.5 млн. лева без ДДС, сред които закупуването на самолетни билети, различни медикаменти и консумативи, екипировка, наем за автомобили и сметки от хотели и ресторанти.

Инспекторите констатираха и фрапиращо разминаване между отчетения от федерацията приход от Световната лига от 541 607 долара и преведените от световната федерация (FIVB) 1 116 000 долара. Втората сума е официално посочена в сайта на FIVB. Подчинените на Лазаров така и не изпратиха в срок писмено становище по установените нарушения и разминавания.

Тогава Лазаров коментира, че става въпрос за "грандиозно недоразумение", добавяйки, че ще представи всички необходими документи, за да бъде изяснен въпросът.

Лазаров реагира по същия начин и на ултиматума, поставен от бившия треньор на мъжкия национален отбор Радостин Стойчев, който поиска цялото ръководство на федерацията да напусне, за да води тима на олимпиадата в Лондон. Стойчев бе подкрепен от звездите Матей Казийски и Андрей Жеков, които оттогава не играят за националния отбор.

През октомври м.г. стана ясно, че Корпоративна търговска банка (КТБ) става генерален спонсор на федерацията. Впоследствие Данчо Лазаров бе преизбран за шеф на федерацията.

Споделяне

Още от Спорт