Бойко Борисов пред конгреса на КНСБ:

Премиер, който не иска доходите да растат и да се работи по-малко, е за убиване

Синдикалисти освиркаха Дянков, премиерът доволен, че не освиркват него

Премиерът с лидера на КНСБ Пламен Димитров и генералния секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу.

Надали има премиер, президент, който да не иска пенсиите да са високи, заплатите да са големи и непрекъснато да растат, да се работи по-малко, да има ниска пенсионна възраст. Ако има такъв, той е за убиване. Това заяви в сряда пред синдикалисти премиерът Бойко Борисов, след което обясни, че икономическата криза не позволява това да се случи.

Започнахме да вдигаме минималните доходи, чисто икономическата логика следва догодина да продължат да се вдигат“, посочи той и допълни, че всички искат повишаване на доходите, но въпросът е доколко го позволява икономиката.

"Това се оказва най-дългата криза в човечеството", заяви още Борисов в словото си при откриването на Седмия редовен конгрес на КНСБ. За да удържим конкуренцията на Китай и на САЩ, трябва да станем по-икономически ефективни. Повече работа, по-качествена работа, призова министър-председателят и добави, че в момента хиляди хора работят по жизненоважни инфраструктурни проекти за развитието на България.

В момента с това, което се строи, ще видите, че рязко ще се подобрят инвестиционният климат и животът на хората“, каза още той.

Според премиера държава трябва да си постави три-четири приоритета за мандат и да ги изпълни, а следващото правителство да надгражда.

Ако бяха изградени три магистрали, ние щяхме да направим четвърта, нямаше да правим шест едновременно“, даде пример Борисов.

Премиерът посочи “разбойническата приватизация” като една от причините за проблемите на икономиката и доходите. “Само преди няколко седмици заедно бяхме и в Мадан, и в Кърджали, без да ми е работа“, заяви Борисов, визирайки протестите на работещите в ОЦК-Кърджали и ГОРУБСО -Мадан.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков също заяви пред синдикалистите, че ръст на пенсии и заплати в държавните организации може да има догодина, когато изтича мандатът на правителството. Дянков обаче бе посрещнат с освирквания от делегатите на профсъюзния конгрес.

Независимо от това Борисов благодари на заместника си: "Много съм благодарен на Дянков, че го има, защото иначе щяхте да свиркате срещу мен или срещу Пламен Димитров", обърна се премиерът към делегатите на конгреса. "Дянков съумява да пази фискалната дисциплина. Ние тук това не го усещаме, но навън това, че имаме най-ниските данъци в ЕС, че свалихме дефицита и имаме нисък външен дълъг, е изключително важно в отношението към България", допълни Борисов.

Самият Дянков обясни при какви условия ще се вдигат доходите: "Възможно е, правили сме сметки, просто трябва да правим малко по-активна политика в продажбата на ненужните активи на държавата. Може да стане, ако всички се напънем и го направим, това ще е полезно не само за доходите, по принцип, това е добра социална политика", каза Дянков.

Той каза още, че в България е налице реален растеж. "Минималната работна заплата се увеличи с 22 %, а инфлацията се е увеличила с 8 % от началото на кризата, така че има реален растеж", коментира Дянков.

Гости на конгреса на КНСБ бяха още министрите Делян Добрев, Тотю Младенов, Десислава Атанасова, Вежди Рашидов, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

При представянето на официалните гости президентът на КНСБ Пламен Димитров обаче пропусна името на експрезидента Георги Първанов, който също присъства на конгреса.


"Г-н премиер, след малко може да проведете заседанието на Министерски съвет тук", пошегува се Пламен Димитров по повод присъствието на половината министри на синдикалния конгрес.

Споделяне

Още по темата

Още от България