Премиерът и президентът на Румъния си комуникират само писмено

Виктор Понта и Траян Бъсеску

Конфликтът между президента Траян Бъсеску и премиера Виктор Понта е стигнал до етап, в който те комуникират само писмено, съобщават румънските вестници, цитирани от БТА в четвъртък.

В. "Журналул национал" цитира оценка на премиера Виктор Понта за отношенията му с президента Бъсеску. "Върна се ситуацията от миналата година. Бъсеску саботира отново правителството", заявил премиерът.

Миналата година левоцентристкото парламентарно мнозинство, водено от Понта, свали президента Бъсеску чрез импийчмънт, но до окончателното му отстраняване от президентския пост не се стигна заради ниска избирателна активност на референдум по този въпрос.

"Президентът и премиерът общуват само писмено", информира в заглавие в. "Евениментул зилей" и цитира изявление от вчера на президента Траян Бъсеску, който заявил, че премиерът не му отговаря по телефона. Вестникът припомня, че през 2008 г., когато премиер бе Калин Попеску Таричану от Национално-либералната партия, също се бе стигнало до такава ситуация.

"Изпращат ми се документи, отговарям официално на документи. По телефона не говоря с несериозни хора, говоря само със сериозни хора, които, ако кажат нещо по телефона, то се случва", цитира в. "Евениментул зилей" думи на премиера Виктор Понта.

Диалогът от разстояние започна вчера край една нива с житни култури в курорта Фундуля, където президентът, запитан дали е обсъждал с премиера ситуацията в земеделието, отговори, че Понта не му вдига телефона. Няколко часа по-късно премиерът Понта заяви на правителствено заседание, че "говори с държавните институции". След още няколко часа дойде отговор от президентството, където говорителят Богдан Опря заяви, че премиерът очевидно цели да създаде институционален блокаж, като по този начин се надява да си върне гласовете, загубени чрез лъжа", разказва "Евениментул зилей". Вестникът посочва, че това не е първият път, когато премиерът не отговаря по телефона на президента. Изданието припомня думи на Бъсеску, че това е много сериозно, тъй като може да става дума за проблем с националната сигурност.

Президентът и премиерът си отправиха вчера взаимни обвинения за ситуацията в земеделието. Премиерът Понта каза, че президентът "пуска връзки (в земеделието) за неговите спонсори", а президентът заяви, че правителството "носи голяма отговорност в саботирането на румънския земеделец тази година", тъй като продукцията е голяма, а производителите не могат да се възползват от това, пише "Ромъния либера".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани