"Най-черния ден в борбата с корупцията" в Румъния

Румънският премиер Виктор Понта

"Най-черният ден в борбата с корупцията", "Държавен бандитизъм в парламента на Румъния", "Република на разследваните". Под тези и други заглавия румънски вестници коментират законодателни промени, гласувани вчера в Камарата на депутатите, които "взривяват" всички разследвания на Националната дирекция за борба с корупцията и анкетите на Националната агенция по прозрачност спрямо парламентаристи.

Вестниците, цитирани в сряда от БТА, публикуват и списъци на народните представители, които ще се отърват от делата срещу тях след измененията. С мотив, че не са държавни служители, народните представители промениха Наказателния кодекс по такъв начин, че да не може да бъдат разследвани от антикорупционната прокуратура за серия престъпления, като злоупотреба със служебно положение, получаване на неуместни облаги, фалшифициране или използване на фалшификати, трафик на влияние. С промените народните представители също така не може да бъдат проверявани от Националната агенция по прозрачност за несъвместимост и конфликт на интереси, пояснява в. "Ромъния либера".

Правната комисия на Камарата на депутатите работи тайно в нощта на понеделник срещу вторник както върху промените в Наказателния кодекс, така и по промени в закона за амнистията и помилването. Последният бе изваден вчера от дневния ред на Камарата на депутатите, но от него би се възползвал на първо място бившият премиер Адриан Нъстасе, който бе осъден за корупция. Почетният председател на Консервативната партия Дан Войкулеску би се отървал от двете дела, които се водят срещу него, както и много други политици, осъдени за корупция.

Мотивите, които служат за параван на законопроекта за амнистията и помилването, са тежкото положение, в което се намират румънските затвори, и присъдите срещу Румъния на Европейския съд по правата на човека, издадени във връзка с тези лоши условия, отбелязва "Ромъния либера".

Най-бруталната промяна обаче са внесените промени в Наказателния кодекс, които изваждат от категорията държавен служител народните представители, министрите, кметовете, местните съветници, председателите и заместник-председателите на окръжни съвети, шефовете на държавните компании за комунални услуги, други търговски дружества, в които мажоритарен собственик е държавата, свободните професии, като адвокати, нотариуси, изпълнители, експерти, които нямат трудова карта.

С други думи Националната агенция по прозрачност се изпразва от съдържание, тъй като няма право да разследва горепосочените. От промените ще бъде засегната и Националната дирекция за борба с корупцията, отбелязват изданията. Според Висшия съдебен съвет и Националната дирекция за борба с корупцията промените лишават от съдържание борбата с корупцията.

В. "Евениментул зилей" цитира в заглавие коментара на президента Траян Бъсеску, че управляващият "Социал-либерален съюз (СЛС) продължава преврата, започнат през 2012 г.". Бъсеску намеква за спорните законодателни промени, които бяха приети от СЛС през лятото на 2012 г., след което бе предприета и процедура по неговия импийчмънт. Според президента "държавният преврат продължава с други средства".

Президентът обяви, че няма да одобри промените в Наказателния кодекс и ще ги върне обратно на парламента, както и че е готов да ги оспори в Конституционния съд. Бъсеску каза, че ако бъдат приети тези промени, "над 30 народни представители ще си отдъхнат". Президентът заяви, че парламентът на Румъния е направил вчера фундаментална грешка и е компрометирал страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?