Премиерът извика от Москва българския посланик за консултации

Това е една от по-леките дипломатически мерки при възникнал проблем

Бойко Коцев

България се присъедини символично към мерките на Запада срещу Русия заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, като извика българския посланик в Москва за консултации в София.

Премиерът Бойко Борисов лично е разпоредил във вторник на посланик Бойко Коцев да се прибере в София за консултации с правителството, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Борисов е провел телефонен разговор с Коцев, в който двамата са обсъдили случая "Скрипал", както и реакциите по него в Русия, на Европейския съюз и на международната общност като цяло, допълват от МС.

В същото време шефовете на българското разузнаване (ДАР) и контраразузнаване (ДАНС) Драгомир Димитров и Димитър Георгиев водят разговори с представители на партньорски служби в София. Източник на тази информация се оказа шефът на парламентарната комисия за ЧЕЗ Жельо Бойчев, на който му се наложи да оправдава тяхното отсъствие от заседанието ѝ. 

В двустранната дипломация връщането за консултации е една от по-леките мерки, сигнализиращи наличието на възникнал проблем. Обикновено това е последната стъпка преди окончателното отзоваване на посланика, когато се прецени, че проблемът е неразрешим.

Миналата година, в разгара на скандала около намесата на Турция в предизборната кампания у нас, България извика за консултации българския посланик в Анкара Надежда Нейнски.

Съобщението идва ден след като САЩ, Канада, 17 страни от ЕС плюс Македония, Украйна, Албания, Норвегия и Исландия обявиха, че гонят руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, която посочи Москва като "най-вероятния" извършител на похищението срещу двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Миналата седмица България подкрепи решението ЕС да изтегли посланика си от Москва, но засега страната ни остава сред малкото в Европейския съюз, които не са предприели по-сериозни стъпки на национално равнище.

Преди дни премиерът Борисов публично се усъмни в позицията на Лондон, че Русия стои за атаката, и заяви, че докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, България не може да обсъжда отзоваване на дипломати.

Във вторник външният министър Екатерина Захариева потвърди, че България не смята за уместно да гони руски дипломати заради случая "Скрипал".

Тя допълни, че страната ни е солидарна с Великобритания, но подобни мерки засега не се налагат.

"Напрежението е голямо. Трябва да се случи независимото разследване. Призивът е и руската страна да окаже съдействие в него", коментира Захариева пред Нова телевизия.

Подобна позиция като българската засега обяви единствено Виена. Австрийското правителство заяви, че иска да запази в качеството си на "неутрална страна" възможността за диалог с Кремъл.

Сред страните членки на ЕС засега свои национални мерки срещу Москва не са обявили и Гърция, Кипър, Словения, Португалия, Люксембург.

Не е ясно кога извиканият за консултации Бойко Коцев ще се върне в Москва. Неговото място там скоро ще бъде заето от Атанас Кръстин, който в момента е външнополитически секретар на президента Румен Радев. Засега обаче няма издаден указ на Радев за назначението, договорено с премиера Борисов.

Руското външно министерство не е реагирало официално на новината, че България прибира за консултации посланика си в Москва. Руското посолство в София следи казуса, като публикува в социалните мрежи новина от ТАСС, в която се посочва кои държави членки на ЕС са отказали да изгонят руски дипломати. 

Единственият публично известен случай, в който България изгони руски дипломати, е от 2001 година, когато премиер бе Иван Костов. Тогава трима руски дипломати, начело с военния аташе Виктор Ломакин, трябваше да напуснат страната след шумен шпионски скандал. 
 
На 6 март 2001 година о.р. полк. Яни Янев, бивш шеф на аналитичната дирекция на РУМНО, бе арестуван пред вратите на руското посолство в София с чанта, пълна с материали с гриф “Строго секретно”. Почти по същото време в служба “Военна информация” на Министерството на отбраната (бивша РУМНО) бе арестувана Лиляна Гешева, шеф на секретната секция на служба “Военна информация”.
 
Янев е имал среща с военния аташе на Русия у нас Владимир Ломакин, като целта е била да му бъде предадена сводка за положението на Балканите, която получил от Лиляна Гешева. Скандалът доведе до отзоваването на Ломакин, а Янев и Гешева бяха дадени на съд.
Споделяне

Още по темата

Още от България