Премиерът похвали Бургас и смъмри Варна – "мързи ги", само искат от държавата

Варненци протестират срещу "мафиотския произвол" в града

Граждани на Варна отново протестират срещу кмета Кирил Йорданов и "мафиотския произвол" в града. Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов е недоволен от управлението на Варна, където "ги мързи" и само искат от държавата, за разлика от Бургас, където кметът привлича европейско финансиране. Видима е разликата между Бургас и Варна, коментира Борисов в четвъртък. Вече има общини, които през годините са изградили екипи и администрация, които са познати в Брюксел, знае се, че работят перфектно, и проектите се одобряват.

Много е видна разликата между градовете, в които кметовете работят с европроекти, привличат пари, държавата ги кофинансира и помага, и тези, които ги мързи, и само викат - държавата да даде. Не мога да не дам пример в разликата между Бургас и Варна. Вече е видима разликата между тези два града, каза министър-председателят в четвъртък на церемонията по подписване на споразумения за безвъзмездна финансова помощ по линия на Международен фонд "Козлодуй“ на стойност 47 млн. евро.

Кметовете и на двата морски града са от ГЕРБ. Димитър Николов за пръв път бе избран за кмет на Бургас от ГЕРБ през 2007 г., а кметът на Варна Кирил Йорданов управлява града вече четвърти мандат, през първите три от които бе издигнат от БСП, а миналата година мина към ГЕРБ.

Освен премиера, от ръководството на варненската община са недоволни и гражданите. В четвъртък те отново протестираха пред сградата на общината и
в зала "Пленарна", където се провежда десетото заседание на местния парламент.

Протестите са срещу продължаващите опити за "преместване" на Ботаническата градина чрез манипулативното ѝ очертаване в Общия устройствен план (ОУП). Гражданите освен това настояват да бъде прекратено феодалното управление на Варна.

"Спрете рекета с "преместването" на Ботаническата градина!", "Спрете рекета с имотите на Виница! Опазете горите!", "Спрете мафиотския произвол чрез ОУП-Варна!" – плакати с тези призиви издигнаха гражданите пред общинската управа в морската столица, предаде БГНЕС.

Те не са съгласни земите им да бъдат отчуждени, присъединени към досега съществуващата ботаника и след това добавени към зелените площи и приватизирани. "Кога държавата ще има пари, за да узакони тези земи", питат недоволните. Според тях има гори, ценна растителност, която ще бъде унищожена и превърната в площи за жилищно строителство.

Плакати с лика на кмета Кирил Йорданов, коронясан със златна корона и снимките на тези, които искат териториите на Ботаническата градина, издигнаха и в залата на общината, по време на десетото заседание на Общински съвет-Варна.

Междувременно кметът кметът Кирил Йорданов оттегли искането за предоставянето на Летния театър на Държавния театрално- музикален продуцентски център (ТМПЦ) във Варна. “Поради липса на политическа воля оттеглям предложението за отдаването на Летния театър за ползване от продуцентски център” заяви Йорданов по време на сесията. Той добави, че тази тема ще се обсъжда към края на годината, когато “температурите рязко  спадат”.  Йорданов обясни, че ситуацията на Двореца на културата и спорта (ДКС) подобна с тази на Летния театър, като приходите на ДКС са 100 000 лв. за година, а общината е финансирала ТМПЦ с 93 хил. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?