Премиерът уволни цялото областно ръководство на Варна

Зам.-кметът Коста Базатов е новият областен управител, вицеадмирал Пламен Манушев стартира политическа кариера като зам.-областен

Заместник - кметът по образованието на Варна Коста Базитов е назначен за областен управител.

Цялото областно ръководство на Варна беше сменено без официални мотиви.

Зам.-кметът на града Коста Базитов, който отговаря за образованието, е новият областен управител. Той заема поста на Данчо Симеонов. С правителствено решение в сряда са освободени и двамата заместници на Симеонов – Славчо Славов и Николай Няголов, уточниха от правителствената информационна служба.

Засега премиерът Бойко Борисов е назначил само един зам.-областен управител на Варна. Това е вицеадмирал Пламен Манушев, бивш началник на Военноморските сили, освободен преди две седмици от поста заместник-началник на отбраната с решение на правителството.

Премиерът Борисов следи отблизо ситуацията във Варна и е абсолютно наясно с процесите, които протичат, ангажиран е пряко с проектите и развитието на града, каза Иван Портних, лидер на ГЕРБ във Варна и общински съветник, цитиран от агенция “Фокус”. Той напомни, че през последните месеци министър-председателят многократно е посещавал Варна.

“В този смисъл съм убеден, че оценката, преценката и правилността на решението му, са неоспорими”, каза Портних. Той вярва, че новият екип - Коста Базитов и вицеадмирал Пламен Манушев ще допринесат изключително много за развитието на Варна, за реализацията на текущите проекти и до голяма степен за по-правилното и по-бързото изпълнение на правителствената политика.

За смяната на областния управител на Варна се заговори през септември след посещението на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Не е ясно с какво Данчо Симеонов е предизвикал управляващите да снемат политическото си доверие от него.

Новоназначените Коста Базитов и Пламен Манушев се сочат за приближени на икономическата група ТИМ.

Новият областен управител на Варна Коста Базитов е роден през 1952 г. Завършил е българска филология в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” и има магистратура по организация и управление на средното образование от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Дълги години е работил като учител. Бил е началник отдел “Образование” и директор на дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” на община Варна. От декември 2007 г. е заместник-кмет на Варна.

Името на Пламен Манушев беше спрягано за областен управител на Варна. Назначението му за зам.-областен управител се тълкува според едни източници като понижение. Други обаче твърдят, че това е само първа стъпка към бъдещата му политическа кариера. По неофициална информация се очаква Манушев да бъде сред водачите на листата на ГЕРБ във Варна за бъдещите парламентарни избори.

Първоначалната информация за Манушев беше, че освобождаването му от армията е предсрочно. "Аз много отдавна съм придобил правото да се пенсионирам и рапортът ми е съвсем навременен", коментира по този повод вицеадмиралът на 12 октомври.

Тогава той не отхвърли напълно възможността да стане новият областен управител на Варна. "Решение за моето освобождаване е взето от правителството, но процедурата е по-дълга. Сега не мога да коментирам подобни възможности", заяви вицеадмирал Манушев, цитиран от в. "Народно дело".

За възможността Коста Базитов да стане областен управител представители на кметската администрация коментираха неофициално преди десетина дни, че той е "мюре", примамка за обществения интерес и политическите реакции, което обаче не значело, че и той не е подходящ за поста.

Пламен Манушев е вторият за последното десетилетие висш морски военен в управата на Варненска област. Адмирал Христо Контров бе областен управител преди Данчо Симеонов да поеме поста.

Споделяне

Още по темата

Още от България