Премиерът поиска да се разсекрети докладът за източването на КТБ

Горанов изведнъж се сети за "обществения интерес", а според Борисов докладът ще покаже, че управляващите не са "набутани в някаква схема"

Сн.: БГНЕС

По нареждане на премиера Бойко Борисов, Министерството на финансите ще предприеме действия за разсекретяване на доклада за източването на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи Борисов в понеделник следобед, обявявайки изненадващата си акция "2 в 1", започнала сутринта с разпореждане да се прекрати обществена поръчка за 1 млрд. лева за магистрала "Хемус" поради витаещи съмнения, че зад спечелилите фирми стоят депутата от ДПС Делян Пеевски и директорът на "Лукойл" Валентин Златев.

"И за КТБ се опитаха да ни набутват в някаква схема", заяви Борисов и се закани скоро да "затвори и темата КТБ".

Веднага, след като наетата международна компания за КТБ "АликсПартнърс" върнат отговора, "докладът ще бъде публично оповестен, пратен на главния прокурор и се надявам, познавайки го по неговите действия, незабавно да предприеме незабавни действия и виновните да бъдат привикани, да дадат обяснения и ако има състав на престъпление, да си го понесат", заяви Борисов от Прага, където взе участие в срещата на Вишеградската четворка.

Досега Горанов отказваше да се даде публичност на доклада, тъй като това щяло да попречи на за разследването и събирането на остатъците от източените пари от КТБ.

В понеделник той "е отправил искане до международната консултантска компания "АликсПартнърс" (AlixРartners Services UK LLP) за съгласие от тяхна страна, за да бъде оповестен изготвеният от компанията доклад за активите на КТБ (н)", съобщи финансовото министерство.

Повечето официални и неофициални коментари правят връзка между спирането на търга за "Хемус" и разсекретяването на доклада за КТБ, тъй като двете стъпки са явна демонстрация на разграничаване от корупционни практики и изваждане на показ на такива практики, които обществото свързва с нарицателното "Кой".

Реформаторският блок настоява още от лятото на 2014 г. за наемането на международна компания и оповестяване на резултатите от разследването за КТБ. След изготвянето на анализа обаче той остана секретен, а министърът на финансите Владислав Горанов аргументира това с клауза в договора с наетата компания "АликсПартнърс" за "конфиденциалност". Публично не е обявявано кой е поискал тази клауза в договора – консултантската фирма или българското правителство.

Междувременно депутатът от ДПС Делян Пеевски легализира бизнеса си в "Балканска медийна група", "Булгартабак", "Юрий Гагарин", половината от акциите за "Техномаркет", част от които са запорирани именно заради фалита на КТБ, както и затворения от години торов завод "Химко" във Враца. Засега не е известно с какви средства Пеевски финансира покупките си, но съмненията са, че реално притежаваните от него активи са много повече от осветените и че са набавени чрез източване на активи от КТБ.

Облаците над премиера Борисов се сгъстиха в разгара на хвалбите му за успехите в борбата с контрабандата. Миналата седмица Турция забрани на Ахмед Доган и Делян Пеевски да посещават страната, а близки до турския президент медии писаха, че може да се окаже, че "проруският олигарх Пеевски " е "в основата на контрабандата на български цигари в Турция".

Изведнъж общественият интерес надделя

"Общественият интерес за даване на гласност на тези заключения надделява, независимо от притесненията, че разсекретяването на факти и обстоятелства от доклада би могло да навреди на процеса по събиране на масата на несъстоятелността на банката", заявява Горанов. Към момента няма официална информация от "АликсПартнърс" дали ще отговорят положително.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. и ангажирана от синдиците на КТБ(н) да проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона и добрите банкови практики, както и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът на "АликсПартнърс" бе готов в края на миналата година. Няма информация с какво той е помогнал на синдиците да възстановят част от заграбените активи на банката.

Делото за разсекретяване на доклада

През декември депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов поискаха МФ да разсекрети доклада и след като това бе отказано, двамата заведоха дело в Софийския административен съд. Първото дело е било миналата седмица. Междувременно синдиците на КТБ публикуваха списъците на лица и фирми с депозити в КТБ, но остана въпросът къде са отишли милиардите на банката, която е била източвана през кредитите, не през депозитите.

"Ако един човек или фирма са искали да вземат кредит, който да не върнат, необезпечен кредит, те няма да го вземат на свое име. Те са пратили близки хора, които са получили непосредствено кредите, а после тези средства са се движили от една фирма към втора, от едно лице към второ, към трето. Тези неща се хващат само с разследване. И по тази причина е много важно данните от международното разследване да станат публични", коментира Мартин Димитров в неделя пред БНР.

Проблемът е в клаузата "конфиденциалност", но съдът може да я отмени заради големия публичен интерес, защото обществото трябва да знае кой източи КТБ, заяви той в понеделник пред Mediapool, след като Горанов поиска разсекретяване на данните. Обществото трябва да знае кои публични фигури са замесени в случая КТБ, защото някои от тях може да са депутати и да гласуват решения свързани с банката. Това е потенциален конфликт на интереси, каза Димитров.

Той посочи, че по време на съдебното заседание ответната страна – Фондът за гарантиране на влоговете, е защитавала тезата, че всякакво разкриване на информация от доклада ще попречи на разследването и на събирането на средствата от КТБ.

Съдът е указал на двете страни да предоставят писмени доказателство, след което ще се произнесе по същество.

Коментарите- от пиар акция до закъсняло решение

Решението на Владислав Горанов ми прилича повече на пиар упражнение – ние искаме докладът да се разсекрети, но всичко зависи от компанията, коментира независимият депутат Георги Кадиев пред Mediapool. Той определи като "безумие" включването на клаузата за "конфиденциалност".

Решението е правилно, но закъсняло, защото много по-рано трябваше да се извадят данните за да знаят хората "Кой" открадна парите от КТБ, коментира Гроздан Караджов от РБ пред Mediapool. БСП още от началото на случая КТБ е за пълна прозрачност и публичност, но съм скептичен дали в доклада ще има отговор на въпроса кой открадна парите от КТБ, коментира левият народен представител Жельо Бойчев пред Mediapool. Според него очакванията на обществото са по-големи към доклада, но едва ли в него поименно са посочени политиците и публичните фигури, а по-скоро има списък от фирми.

През целия ден нито един представител на ГЕРБ не коментира предприетите от премира действия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес