Заради политическите речи на шефа на "Информационно обслужване"

Премиерът порицал проф. Константинов, но не е решил да го сменя ли

"Недопустими" били изявленията му "по повод политическите конфигурации, които не би подкрепил"

Михаил Константинов, Сн: БГНЕС

Служебният премиер Марин Райков е порицал шефа на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов за публично изразените му политически пристрастия срещу тройната коалиция, но все още не е взел решение дали да го уволни. Двамата са разговаряли във вторник и са се обединили около "позицията, че изборният процес трябва да се проведе честно и прозрачно", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

"По време на срещата министър-председателят определи като категорично недопустими изявленията, направени от проф. Константинов по повод политическите конфигурации, които той не би подкрепил", информират от МС.

Срещата се проведе, след като БСП и ДПС поискаха оставката на математика, а ДСБ се усъмни в честното отчитане на гласовете. Повод стана изказване на Константинов, че ще направи всичко възможно на власт да не се върне тройната коалиция.

БСП бяха поискали оставката на Константинов преди седмица, а преди ден лидерът на ДПС Лютви Местан също изрази притеснения по повод партийните пристрастия на шефа на държавната фирма "Информационно обслужване", назначен на поста от правителството на ГЕРБ. Очакваше се във вторник премиерът да реши дали да го уволни, както иска опозицията или да го запази, както искат ГЕРБ. Това решение е без съмнение трудно за служебния премиер, който не желае правителството да изглежда политически ангажирано, но в същото време обещава да гарантира провеждането на честни избори.

"Както заяви вчера, в момента, в който е готов, премиерът Марин Райков ще обяви публично становището и решението си по казуса", съобщават от МС във вторник.

Позицията на Райков е, че "държавните служители имат същите политически права, каквито имат всички останали български граждани и право на свои политически убеждения, но тези от тях, които са с по-видими за обществото функции, би трябвало да се въздържат от изявления или от стъпки, които биха могли да бъдат изтълкувани като демонстративна проява на партийна пристрастност".

По повод критиките от страна на БСП и ДПС, проф. Константинов заяви пред Mediapool в понеделник, че смята тройната коалиция за "много вредно явление" и ще направи "всичко възможно, с всички политически средства да не се връщат на власт". Неговата длъжност като председател на "Информационно обслужване" обаче не е политическа, а експертна.

След задочните пререкания по медиите ДПС настояха Константинов да бъде заменен от "експерт от гражданския сектор", а БСП освен уволнението му поискаха и проверка на софтуера, с който "Информационно обслужване" ще брои и отчита изборните резултати.

Заместник-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов защити Константинов.

"Проф. Михаил Константинов, през последните 23 години, реално винаги е участвал като експерт в провеждането на избори в България и винаги е бил един изключително висок капацитет. Аз смятам, че винаги трябва да разчитаме на експертизата и на експертите, а не на политическите лица, които в предишния мандат на тройната коалиция оглавяваха "Информационно обслужване", каза Цветанов във вторник.

Той призова медиите да попитат лидера на БСП Сергей Станишев "на какво основание и на база какви професионални качества беше назначен Азер Меликов – неговият изключително близък личен приятел, в "Информационно обслужване" и не беше ли това подготовка и опит за манипулиране на изборите през 2009 година".

Самият Константинов пое енергично защитата си пред медиите и гарантира, че бъдещите действия на "Информационно обслужване" ще са същите както и досега - "пълно съответствие между документите и резултатите".

"Лъжец и клеветник е всеки, който твърди, че в досега произведените избори има такива несъответствия и който твърди, че такова нещо може се случи", коментира той пред бТВ. По думите му, ако един човек твърди това, трябва да има поне един документ, за да го докаже.

"Съдилищата отварят бюлетините, за да видят, че са броени правилно. Не е сбъркано нито едно число, което да доведе до промяна на резултата. Всеки, който твърди обратното, е клеветник и лъжец", повтори Константинов.

Той дори е готов да се обзаложи с лични пари, доказвайки своята правота, като оцени коректното броене на гласовете на 10 хил. лева.

Заяви, че ще напише чек за 10 000 лв. за Фонда за лечение на деца, ако някой му донесе документ, показващ дори „една-единствена грешка, която да променя резултатите".

"Всеки, който заяви това, че мога да фалшифицирам изборите, да счита, че ще си получи призовката. Известно време се забавлявах с това, което се случва. Да обвиниш обаче 700 души в "Информационно обслужване", които вършат тази работа, че били направили такова нещо, разбирате ли за какво става въпрос? В България се вършат неща, които са необясними. В този процес участват 12 000 СИК, поканете, говорете с шефовете на ЦИК, РИК, не е възможно да се промени едно число. Говоря само за себе си", обясни Константинов.

Споделяне

Още по темата

Още от България