Премиерът към чиновниците: Внимавайте с кого сядате на една маса

МВР трябва да идентифицира средите, готови да се изкушат по изборите

Премиерът към чиновниците: Внимавайте с кого сядате на една маса

Служебният премиер Марин Райков призова чиновниците, които искат да участват в предизборната кампания, да се оттеглят от държавните постове, а МВР да идентифицира средите, които "биха били склонни да се подадат на изкушението за търговия с гласове".

 

"Още от първия ден на своя мандат се обърнах не само към отделните министри, но и към всички изявени държавни служители – "внимавайте с кого сядате на една маса”. Сега отново ги призовавам да не разклащат допълнително гражданското доверие. Държавните служители трябва да помислят - дали желаят да бъдат активни участници в предизборната кампания, и ако отговорът е положителен, е добре да помислят и дали да не се оттеглят от поста", заяви служебният премиер, след като във вторник се срещна с лидера на РЗС Яне Янев.

 

Райков припомни, че има конкретни препоръки към министъра на вътрешните работи Петя Първанова, сред които и да бъдат идентифицирани рисковите за купуване на гласове, като за целта полицейските шефове трябва да влязат в контакт с районните избирателни комисии.

 

Преди ден служебният премиер призова служителите на МВР да направят всичко възможно, за да се справят най-накрая с "грозното явление купуване на гласове". Райков съобщи, че ще бъде въведена ротация на униформените, които ще охраняват вота след месец и половина, за "да се успокоят подозрения у гражданите за безпристрастност на полицаите към изборния процес". Той коментира още, че около около изборите има "много капани" и че обмисля вариант, при който протоколите с резултатите да бъдат качвани и в интернет по най-бързия начин. 

 

Освен това каза, че ЕРП - тата не трябва да създават проблеми с електроподаването по време на изборния ден и да се стигне до ситуации, при които заради ниско напрежение да се повреждат копирните машини.

 

Ново изискване в Изборния кодекс е във всяка избирателна секция да има копирна машина и всеки член на комисиите да получава копие от протокола.

 

След срещата със служебния премиер лидерът на РЗС каза, че копирните машини трябва да се монтират най-малко седмица преди изборния ден от технически грамотни лица. Той повтори предупреждението на ЦИК, че заради копирането на протоколите в СИК и РИК обработването и обявяването на изборния резултат ще се забави.

 

Райков каза още, че служебният кабинет ще следи внимателно организирането на изборите зад граница.

 

"Ще търсим решения и на техническите проблеми, които могат да възникнат за да не стане така - българите в другите страни да се затрудняват като искат да упражняват правото си на глас”, каза Райков.

 

Премиерът обеща веднага след връщането му от Брюксел тази седмица да се направят първите стъпки за организиране на работата на Изборния борд.

 

Съставът и правомощията на изборния борд все още не са ясни. Премиерът обяви по-рано, че в него ще влязат препоръчани от парламентарно представените партии неправителствени организации, наблюдателите на парламентарните избори през 2009 година, международни представители и лица от протестите.

Споделяне

Още по темата

Още от България