Премиерът се тагна със строителни работници на магистрала "Тракия" (снимки и видео)

Министър-председателят Бойко Борисов, придружаван от вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков инспектира в сряда ремонт на мостови съоръжения на автомагистрала "Тракия" преди Пловдив, съобщи пресслужбата на кабинета.

На първи юли ремонтните дейности ще приключат, каза Нанков.

"На практика се правят нови мостове", заяви премиерът Борисов, след като строителните екипи му разказаха за хода на дейностите.

Нанков го увери, че ще бъдат спазени определените срокове за завършване на ремонтите на трите съоръжения.

Движението по виадукта при 20-ия км ще се възстанови на 30 юни, по съоръжението при 13-ия км – на 1 юли, а по това при 15-ия км – на 2 юли.

"Каква строителна армия", отбеляза премиерът Борисов при инспекцията, а работниците заявиха, че такива ремонти по виадуктите не са правени.

Премиерът публикува на страницата си във Фейсбук снимки с работници.

Строително-ремонтните дейности на връхните конструкции на трите виадукта са идентични, се пояснява в съобщението, което описва какво точно се прави (то не е строителство на нови мостове, както е според Борисов -бел.ред.).

Демонтажните дейности на трите виадукта включват фрезоване на асфалтобетонова настилка, разкъртване на замазка и бетонова плоча, и тротоарни конзоли, демонтаж на дилатационни фуги, демонтаж на оградни съоръжения и др.

При монтажните дейности се извършва направа на изравнителна армирана стоманобетонова плоча над съществуващата бетоновата плоча, монтаж на нови дилатационни фуги, направа на нови гардбаластови стени, преходни плочи и насип, направа на отводнителна система, полагане на хидроизолация, осигуряване на нова асфалтобетонова настилка, монтаж на нови оградни съоръжения и маркировка.

Планирани за ремонт са връхните конструкции на левите плътна на съоръженията. В зависимост от ремонтната програма на АПИ те ще бъдат извършени през есента или идната пролет. За виадуктите на 13-и и 15-и км са разработени и съгласувани с Института за пътища и мостове проекти за ремонт на долното строене на съоръженията. Предстои възлагането им за изпълнение от АПИ през юли 2019 г. На виадукта на 20-и км се извършва ремонт на долно строене на дясно плътно. За лявото плътно е разработен и съгласуван проект и предстои възлагането му. По този начин ремонта на съоръженията няма да бъде прекъсван, а ще се извършва последователно през цялата година.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?