Премиерите на България и Босна и Херцеговина с обръщение към феновете на "Сараево" и "Левски"

Министър-председателят Бойко Борисов е обсъдил в телефонен разговор с премиера на Босна и Херцеговина Виекослав Беванда ескалацията на напрежението между агитките на футболните клубове "Левски" и "Сараево", съобщиха от правителствения пресцентър в сряда. Двамата категорично са се противопоставили на опитите за провокации, се посочва в съобщението.

В съвместно изявление към феновете на двата отбора Борисов и Беванда заявяват: "Футболът е велика игра, която радва милиони хора по света, и тя не трябва да води до насилие. Ние също сме истински фенове и призоваваме нашите приятели на стадиона в Сараево: Не разваляйте мача! Оставете спорът да се реши от футболистите на терена и покажете, че вярвате в тях, без да обиждате и унижавате другата агитка. Призоваваме феновете на двата футболни отбора за отговорно и сдържано поведение в духа на взаимното уважение и спортсменство. Спортът е подчинен на мирното съперничество между талантите и надскача културните, етническите и религиозните граници.

България и Босна и Херцеговина имат ключова роля за разбирателство и сътрудничество в региона и са пример за отлични двустранни отношения.

Двете страни ще останем приятели и партньори и след мача ФК "Сараево" - ПФК "Левски". Нека по-добрият победи, а приятелството между двете държави да бъде още по-силно".

Повод за обръщението и загрижеността на двамата премиери е поредицата от срамни сцени, съпътствали първия мач между двата отбора в София.

Споделяне

Още от Спорт