Премиерката на Нова Зеландия обяви победа срещу коронавируса

Джасинда Арднър

Нова Зеландия постигна сериозна победа срещу новия коронавирус, заяви днес премиерката Джасинда Ардърн, цитирана от Франс прес.

"Няма масово и неустановено разпространение на вируса в Нова Зеландия. Спечелихме тази битка", каза Ардърн след близо пет седмици на ограничителни мерки.

На новозеландците ще им бъде разрешено да ходят на риболов, сърф, лов и по планините тази седмица за първи път от повече от един месец, след като страната започва да смекчава строгата карантина, която успешно забави разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Около 400 000 души ще се върнат на работа, след като Нова Зеландия ще намали днес нивото на тревога във връзка с коронавируса от четвърто на трето ниво. Магазините и ресторантите обаче ще останат затворени.

Петмилионното население на Нова Зеландия бе подложено заради пандемията от коронавируса на една от най-строгите карантини в света, като премиерката Ардърн нареди на 26 март преустановяването на работата на компании, училища, барове и ресторанти.

Бяха затворени също така плажовете, водоемите и игралните площадки, като на хората им бяха разрешени само кратки разходи в границите на съответния жилищен квартал.

Много търговски обекти започнаха подготовка през уикенда да възобновят дейността си тази седмица, като в същото време спазват правилата за социална дистанция.

Закусвалните обявиха планове за дистанционни доставки. Супермаркетите публикуваха на своите уебсайтове обновени каталози с най-новите си предложения за доставки по домовете. Бизнес сградите поставиха знаци за спазване на социална дистанция в асансьорите и общите помещения.

Парламентът и съдилищата ще възобновят дейността си от утре.

Въпреки това Джасинда Ардърн подчерта, че обществените събирания все още са забранени, и помоли хората да продължат да спазват дистанция.

"Трябва да направим така, че вирусът да не ни сполети отново и да причини нови вълни на заразяване и смъртни случаи. За да успеем, трябва да установим всички случаи на заразяване", каза Ардърн.

Нова Зеландия регистрира общо 1122 случая на заразяване с коронавируса и 19 смъртни случая.

Доверието в правителствата на Нова Зеландия и Австралия се е повишило от началото на пандемията, сочат социологически проучвания, като лидерите и на двете страни бяха приветствани от гражданите заради начина, по който реагираха на пандемията.

И в двете държави увеличаването на броя на новите случаи на заразяване с вируса от две седмици насам е под един процент - много по-ниска стойност от много други страни по света.

Макар Джасинда Ардърн като цяло да получи широка обществена подкрепа, в Нова Зеландия критиките срещу нея нарастват. Те се базират на аргумента, че същите резултати в борбата с коронавируса е можело да бъдат постигнати с по-меки карантинни мерки, като тези в Австралия. Възобновяването на работата на зависимата от търговията и туризма икономика ще бъде основно предизвикателство пред Ардърн в навечерието на парламентарните избори в Нова Зеландия през септември, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?