Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Преработвателите въвеждат нов критерий за качествено мляко без водни примеси

0 коментара

Безмасленият остатък става основен показател при оценяването и изкупуването на прясното мляко, съобщиха днес от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Новият критерий показва дали към млякото е добавена вода или оводнено мляко, обясни Димитър Зоров от асоциацията на преработвателите.

Изискването ще залегне в новите договори, които преработвателите ще сключват с производителите от 1 ноември т.г. Няма да се елиминират досегашните критерии, като масленост например, но целта е още отсега пазарът у нас да се подготви за повишените качествени изисквания на пазара в ЕС и да се стимулира производството на по-качествено мляко.

Формулата на сухия безмаслен остатък дава съдържанието на белтък, протеин, захари и соли в млякото и е от основно значение за качеството му, посочиха специалистите, цитирани от БТА. 8,5% е средната норма на тяхното съдържание. За всяка десета отгоре производителите ще получават по 1 ст. премия, а в обратния случай ще се отнема по 1 ст. като санкция. Заедно с предвидените в новите договори стимули за добри хигиенни условия на производство, премията за качествено мляко може да стигне 11 ст. за литър. Тази премия се поема изцяло от преработвателите и е извън държавната субсидия, уточни Зоров.

Асоциацията на млекопреработвателите ще настоява за държавна субсидия от 7 ст./л мляко - първо качество и 9 ст./л за екстра качество. За биволското и овчето мляко тази субсидия да бъде 20 ст./л, предлагат от асоциацията.

Около половината от млекосъбирателните пунктове вече са снабдени с апаратура за отчитане на показателя сух безмаслен остатък.

Производството на мляко за първите девет месеца на годината се е увеличило с 9 - 10 % спрямо миналата година и е 120 - 130 хил. тона, обявиха от асоциацията. За същия период има спад в консумацията на мляко и млечни продукти с 10 - 15 % спрямо 2001 година.

От Асоциацията на млекопреработвателите в България ще настояват и за експортна субсидия на сиренето и кашкавала, за която по принцип имаме регламент като член на Световната търговска организация. В противен случай няма да сме конкурентни на европейските пазари, смятат от асоциацията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.