Обясненията на полицейски шеф за ареста на издирван за банкови измами

"Престъпниците ни са нежни души"

Комисар Валери Йорданов показва запис от охранителните камери в мола. Сн. БГНЕС

"За съжаление, оказа се, че преди ни бяха болни престъпниците, а сега са нежни души". Това заяви старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР в неделя пред журналисти по повод на задържането преди два дни на Стефан Кленовски, за когото има издадена европейска заповед за арест, и оплакването на съпругата му, че при задържането той е бил малтретиран, а тя и дъщеря ѝ – грубо обиждани от силите на реда.  

Комисарят показа видеозапис от охранителните камери в мола на бул. "Цариградско шосе" в столицата, където е бил извършен арестът. От записа се вижда, че няма суматоха в мола, както твърди съпругата му. Арестът не е станал пред деца в детския кът, а на 10-15 метра от него, твърди комисар Йорданов.

Съпругата на Кленовски Илияна е била уведомена, че съпругът ѝ е задържан. Липсва запис за точния момент, в който полицаите слагат белезници, но ясно се вижда, че Кленовски не е на земята, както тя твърди, а е изправен.

Според Валери Йорданов наблизо е имало хора, които дори не са разбрали какво се е случило. Той отрече да има полицай с името, което Илияна го представя, който картинно ѝ заявил: "Сега друг ще те …, защото този отива в затвора".

Комисар Йорданов посочи обаче, че самият факт, че тя цитирала име, макар и грешно, означава, че полицаите са се легитимирали пред нея.

Кленовски не бил арестуван на входа, тъй като молът бил голям и полицаите не били сигурно откъде ще влезе. Старши комисар Йорданов отново посочи, че от данните, събрани до момента, ставало ясно, че не е използвано насилие от страна на полицаите, а напротив – жената на задържания заплашвала. По време на ареста задържаният дори казал на полицаите, че ще ги намери един по един.

Валери Йорданов не пожела да каже какво пише в жалбата, подадена от съпругата на Кленовски. "Не ми е удобно да цитирам думите ѝ, с които тя твърди, че е обиждана тя и дъщеря ѝ. Не бих казал, че тези думи са ѝ чужди, доста свободно боравеше с този речник", каза той.

По жалбата на съпругата и обясненията на полицаите е образувана проверка. Тя трябва по закон да приключи до 30 дни, но Валери Йорданов предполага, че ще е готова до две седмици.

След това материалите от нея ще бъдат предадени на прокуратурата и от там ще преценят какви обвинения да повдигнат и на кого. И дали за нарушения от страна на полицаите, или за заплахите към тях.

Заповедта за арест на Стефан Кленовски е издадена от италиански съд и предстои той да бъде екстрадиран в Италия. Преди това по неговия случай трябва да се произнесе български съд.

Стефан Кленовски е един от издирваните в рамките на полицейската операция под кодовото име "Шок" от лятото на миналата година за източване на банкови сметки. Операцията се проведе в България и други държави от ЕС и в САЩ. Тогава бяха задържани над 60 души, 47 от които в България. Престъпниците източвали сметките на десетки хора през банкомати, действали са на три континента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?