Преумора на полицаите е в основата на гафа със самоубийството на Стойчо Стоев

Цветанов отговори уклончиво предлагана ли е защита на обвинения в убийството на Мирослава

Преумора на полицаите е в основата на гафа със самоубийството на Стойчо Стоев

Полицаите, разследвали изчезването на 18-годишната Мирослава от Перник и разкрили после убийството ѝ, са били изтощени от неуморната работа по случая. Така вътрешният министър Цветан Цветанов отговори пред ТВ7 на въпроса как се е стигнало до гафа със самоубийството на единия от задържаните за убийството – 36-годишният Стойчо Стоев.

“През последните седмици и месеци от момента на изчезването на момичето колегите работеха денонощно. Сега вече има възможност да се направи коментар колко са лицата, които са били съпричастни или които са били в кръга на тези, които биха могли да бъдат заподозрени. Това е един изключително много тежък и продължителен труд”, каза Цветанов.

Той разказа, че в 20 часа в сряда Стоев се е прекършил по време на разпитите в Института по психология към МВР и е започнал напълно да сътрудници на полицията. "Тогава колегите се върнаха да работят цяла нощ, до 5 сутринта",  допълни той.

"Лицето започна да свидетелства, а и по неговите показания той всъщност не е реалният физически извършител на престъплението” Така Цветанов отговори на въпроса наистина ли МВР е било склонно да предложи защита на обвинения в убийството на Мирослава.

"Той разказваше през цялото време за неговия съучастник – т.нар. Марио. Самоубилият се Стойчо съдейства през цялото време на разследването, той посочи къде е трупът на Мирослава", каза Цветанов.

Водещият Емил Кошлуков не попита Цветанов вярно ли е, че Стоев се е самоубил с оръжие на полицай и дали обискът е извършен не от полицаи от Перник, а от барети от Специализирания отряд за борба с тероризма или от техни колеги от отдела за антитерор от ГДБОП.

"Искам за пореден път за изразя съболезнования на роднините и на всички приятели на Мануела...", каза Цветанов и след реакцията на водещия осъзна, че е сбъркал името. "Мирослава, извинявам се", поправи се вътрешният министър.

По отношение на вчерашния арест на шуменския прокурор Румен Пенев министър Цветанов каза, че обвинителят е бил задържан в момент на получаване на 21 хил. лв. в белязани банкноти за манипулиране на обвинителен акт. Той посочи, че когато в такива случаи МВР има съдействието на потърпевшите, работата значително се улеснява. Министърът обаче отбеляза, че в такива случаи парите остават в наличност до края на съдебния процес и собствениците им не могат да си ги върнат много време.

Затова се обсъжда поправка в закона, която да позволи след края на операцията сумите да бъдат освобождавани. Той вече е обсъдил тази възможност с правосъдния министър Диана Ковачева, тъй като често става дума за сериозни суми и тяхното блокиране може да възпрепятства разкриването на корупционни практики.

За палежите, които изправиха страната на нокти през последните месеци, той подчерта, че за 80% от последните случаи извършителите са задържани. За освободените от ареста двама ромски барони по случая с поръчковите убийства пък подчерта, че е важно, че зад решетките остава основният организатор -  Любо Къдравия. Разследването е в начална фаза и продължава, посочи Цветан Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?