Алтернативната комисия, разследваща полицейско насилие, настоя:

Борисов и Цветанов да ни отговорят за разминаванията по случая “Мирослава”

Депутатите са поискали от прокуратурата експертиза на алармата в апартамента на Чочо

Борисов и Цветанов да ни отговорят за разминаванията по случая “Мирослава”

Нови данни за незаконни действия на антимафиотите, разследващи отвличането и убийството на 19-годишната Мирослава Николова от Перник, е открила алтернативната временна комисия, сформирана от опозицията в парламента, за да провери действията на МВР.

Това обяви в четвъртък съпредседателят на Синята коалиция и член на комисията Иван Костов.

По тази причина депутатите вече са изпратили две писма – до премиера Бойко Борисов и до вътрешния министър Цветан Цветанов, главния секретар Калин Георгиев и шефа на ГДБОП Станимир Флоров - с искане за среща.

"Искаме да изясним противоречията, които съществуват в дадените обяснения, в изяснените обстоятелства и т.н. Много неща, за които не искам да навлизам в подробности сега, но ние ще спазим срока и в началото на следващия месец ще приключим с доклада. Нека да видим как ще отговори той (Бойко Борисов – бел. ред.) на нашето предложение. Ние сме народни представители, не би трябвало да ни се отказва такава среща и информация", коментира Костов.

По думите му при липса на реакция депутатите ще предприемат други средства в рамките на закона, включително и парламентарни, за да бъде получен отговор.

"Много сме напред в изясняване на обстоятелствата, но искаме всичко да бъде завършено, за да придобие сериозен вид. Даваме си сметка, че работят две комисии, така че не желаем каквито и да е обстоятелства и факти да стават обект на произволни интерпретации и спекулации. Нито ние спекулираме с техните, нито бихме желали да се спекулира с това, което ние ще изнесем", добави десният лидер, визирайки официалната анкетна комисия, председателствана от Красимир Ципов (ГЕРБ) и с членове само от управляващата партия и независими народни представители.

Докладът от работата на алтернативната комисия се очаква да бъде оповестен "вероятно след Великден". Костов обясни и че вече има достъп до протоколите в секретното деловодство от заседанията на Ципов и колегите му от управляващото мнозинство. Преди седмица опозицията протестира, че ѝ е отказван достъп.

В отговор Красимир Ципов заяви, че не вижда никакви противоречия по случая.

Нова експертиза на алармата в апартамента на Стойчо Стоев

В сряда алтернативната комисия е настояла и е получила уверението на прокуратурата, че ще бъде направена експертиза на алармената инсталация, свързана със СОТ, в апартамента на самоубилия се, според МВР, основен заподозрян и свидетел по случая “Мирослава” Стойчо Стоев – Чочо. Това научи Mediapool.

Народните представители от алтернативната комисия настояват за тази експертиза, тъй като при огледа на жилището на Чочо, който направиха миналата седмица, станало ясно, че алармата на Стоев не работи от една година.

“Как при неработещ СОТ, каквато е официалната версия на разследващите, те са изключвали алармата и затова го изпуснали от поглед и той се е прострелял”, коментираха депутати.

Въпреки съмненията за неработещ СОТ от МВР обяснили на депутатите от алтернативната комисия, че двама полицаи оправяли осветлението, а друг е прерязвал жиците на СОТ. Малко преди това окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов обаче беше заявил следното:

"В апартамента е имало локален СОТ, който Стоев е трябвало да изключи, като се е наложило сам да пререже кабела". Тогава той уточни, че Стоев е бил придружаван от двама полицаи, които му подали стол, на който да се качи, за да прекъсне алармата.

Още несъответствия

Противоречия имаше и след първите официални изявления по случая. Когато Пернишкият окръжен съд задържа посочения от Стоев друг участник в отвличането и убийството - Марио Любенов, имаше разминаване отново с думите на прокурора.

Така например според показанията на Стоев, прочетени от съда, телефонът на Мирослава е бил хвърлен в река малко след убийството ѝ. Само няколко часа преди това Найденов беше казал, че телефонът е намерен в кофа за боклук в близост до мястото, от което момичето е било отвлечено.

Друг озадачаващ факт, за който Mediapool съобщи преди седмица, е, че депутатите от опозицията са разбрали за липсата на барутен нагар по пръстите на Стоев, за когото от МВР твърдят, че се е самоубил.

Депутатите са открили и още едно несъответствие при огледа си в апартамента на Стоев. Странна се оказала височината на рикошета на куршума на стената, в килера, където той се е прострелял. Според някои депутати рикошетът е на около 1.60 м. над земята, а самият Чочо е бил висок около 1.75 м., което означава, че както е с белезници, трябва да е вдигнал ръцете си високо в дясната част на главата и да се е прострелял под ъгъл.

Освен това, според обясненията на полицията, заподозреният е натиснал спусъка с палец.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?