Гафовете на МВР продължават да се увеличават

Стойчо Стоев оставил писмо до близките на Мирослава, докато бил под наблюдение

Прокуратурата призна, че самоубийството му ще затрудни разследването

Самоубилият се основен заподозрян за отвличането и убийството на 18-годишната Мирослава Николова от Перник - Стойчо Стоев – Чочо, е оставил писмо до близките ѝ, докато е бил под наблюдение от ГДБОП. Това стана ясно от думите на окръжния прокурор на Перник Пламен Найденов, който в петък свика първата си пресконференция по случая.

Обвинителят обясни, че след обстоен анализ на целия криминален контингент на града разследващите са стигнали до Стоев в средата на декември. След това той бил поставен "под оперативно наблюдение и са били извършвани оперативно издирвателни действия".

Прокурорът призна, че второто писмо - до Борислав Чолев, приятеля на сестрата на Мирослава – е било залепено на вратата на Чолев докато Стоев е бил под наблюдение.

Попитан дали това означава, че от ГДБОП са изпуснали от контрол основния заподозрян, прокурорът отговори, че не е казал такова нещо. И не поясни дали от това следва, че полицията безучастно е продължила да следи Стоев, след като е оставил писмото.

За първи път Найденов призна, че самоубийството на Стоев ще затрудни разследването на убийството на Мирослава. Причината е, че показанията на Стоев са били дадени единствено пред разследващите полицаи, но не и пред съдия. При евентуално разглеждане на делото в съдебна фаза това би направило от самопризнанията му негодно доказателство.

По думите на Найденов, преди да се самоубие в жилището си, Стоев сам е отключил входната врата, изключил е алармата, която продължила да звъни, качил се на стол и прерязал захранващите жици. След това отишъл в килера, където се прострелял. През цялото време е бил с белезници.

Найденов бе категоричен, че Стоев се е самоубил с личния си пистолет "Глок", но не каза откъде разследващите са сигурни в това, при положение, че балистичната експертиза още не е готова.

Преди няколко дни окръжният прокурор отказа да коментира пред в. "Капитал" чие е било оръжието на самоубийството именно с мотива, че заключението на вещите лица още не е готово.

В петък Найденов каза още, че Стоев е бил задържан за 24 часа единствено като свидетел. Според него нямало нищо странно МВР да задържи свидетел, преди да му повдигне някакви обвинения.

Неотдавна директорът на ГДБОП Станимир Флоров неясно каза пред медиите, че разследващите са предложили сделка на Стоев да не бъде привличан като обвиняем, ако разкрие съучастниците си и къде е заровено тялото на Мирослава.

В петък прокурор Найденов заяви, че е планирал да привлече към наказателна отговорност Стоев, защото от самопризнанията му ставало ясно, че е участвал с единствения обвиняем Марио Любенов – Заека и в отвличането, и в убийството на момичето.

Експертизата на тялото е показала, че Мирослава е умряла от задушаване и не е била насилвана. Найденов отрече разпространяваните неофициални сведения, че съдебните медици са установили счупвания на ребрата и гръбнака на жертвата. По думите му имало само "леки кръвонасядания".

Междувременно Пернишкият окръжен съд удължи с 20 дни срокът, в който психиатрите от клиника "Свети Наум" трябва да се произнесат дали Марио Любенов страда от шизофрения. В момента той се разследва по друго дело срещу него за изработването на фалшиви пари.

След заседанието на магистратите адвокатът на Любенов Даниела Ангелова каза, че  още не е виждала нито доказателствата, събрани по случая с Мирослава, нито постановлението за привличането на клиента ѝ като обвиняем по него, което е издадено в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България